Foto: LETA
Daudziem Latvijas iedzīvotājiem, it sevišķi valsts austrumu pierobežas rajonos, latviešu valodas lietošana joprojām sagādā nopietnas grūtības, atzina Zilupes novada domes priekšsēdētājs Oļegs Agafonovs (SC).

"Par Zilupes novada domes priekšsēdētāju esmu ievēlēts jau otru reizi. Novadā apmēram 90% iedzīvotāju runā krieviski, un latviešu valodas lietošana šeit ir apgrūtināta. Ja es sākšu ar kādu vecāku tanti runāt latviski, viņa mani var vienkārši nesaprast," skaidro Agafonovs.

"Esmu dzimis pašreizējā Pļaviņu novada teritorijā, uzaudzis, klausoties Raimonda Paula dziesmas, dzīvojis kopā ar cilvēkiem, kas runā gan latviski, gan krieviski, kopā esam svinējuši Līgo svētkus vēl padomju laikos. Es cienu latviešu valodu un kultūru, priecājos par Latvijas hokejistu panākumiem un valsts sasniegumiem citās jomās, un man ir skumji noskatīties, ka nereti paši latvieši nievājoši izturas pret saviem nacionālajiem svētkiem.

Agafonovs uzskata, ka valodu problēmai nepieciešams rast risinājumu un parakstu vākšana ir laba iespēja vēlreiz pievērst tai uzmanību.

Zilupes mērs atzina, ka viņam ir arī interesanti noskatīties, kā vairāki sabiedrībā pazīstami cilvēki, kas savulaik ir daudz runājuši un iestājušies par krievu valodas tiesībām, patlaban vienkārši klusē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!