Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Komunistiskās partijas laikraksts "Cīņa" 11. janvārī:

Lietuvas, Latvijas un Igaunijas Komunistiskās partijas paziņojums

"Lietuvas, Latvijas un Igaunijas Komunistiskās partijas Sekretāru padome izsaka satraukumu un bažas sakarā ar kliedzošiem pilsoņu tiesību un brīvību pārkāpumiem Baltijas republikās.

Latvijas un Igaunijas tautas frontes un Lietuvas "Sajūdis" spiediena rezultātā augstāko padomju deputātu vairākums un to izveidotās valdības nostājušās uz buržuāziskās kārtības, totalitārā, profašistiskā režīma restaurēšanas ceļa.

Republikās par realitāti kļuvusi cilvēku vajāšana par politisko pārliecību, morālais terors attiecībā uz citādi domājošiem, profesijas aizlieguma ieviešana."

Laikraksts "Diena" 1991. gada 11. janvārī:

Mītiņš pie Ministru Padomes

Kārlis Seržants

"Šodien (10.janvārī) plkst 12.00 pie LR Ministru Padomes ēkas pūlis ar svilpieniem un bļāvieniem sagaidīja valdības vadītāju Ivaru Godmani, kurš ieradās, lai atbildētu uz valdībai izvirzītajām prasībām.

Piecu minūšu laikā viņam neizdevās pateikt nevienu vārdu.

Premjerministrs, saņēmis Apvienoto darba kolektīvu padomes rezolūciju, bija spiests atgriezties Ministru Padomes telpās. Rezolūcijā izteiktas prasības par cenu pazemināšanu un valdības tūlītēju atkāpšanos. Mītiņā piedalījās apmēram 10 tūkstoši cilvēku, kuru rokās bija plakāti "Pieprasām valdības atkāpšanos", "Nost cenu paaugstinājumu" un viens Latvijas PSR karogs. Pūli bija redzama ari organizēto Rīgas jūrskolas pirmā kursa audzēkņu grupa, kas mēģināja izraisīt nekārtības pie ieejas ēkā.

Šīs grupas ierašanās, kā izrādījās, bija organizēta pavēles kārtība."

Gorbačova ultimāts Lietuvai

"Šodien PSRS prezidents M.Gorbačovs nosūtījis aicinājumu Lietuvas parlamentam. Tajā teikts: "Piedāvāju Lietuvas AP nekavējoties atjaunot pilnā apjomā PSRS konstitūciju un Lietuvas PSR konstitūciju un atcelt Lietuvas AP antikonstitucionālos aktu Sakarā ar to, ka situācija nonākusi
strupceļā, nepieciešams spert konkrētus soļus, lai to atrisinātu.

Padomju varas orgānos pienāk daudz vēstījumu no republikas sabiedriski politiskām organizācijām, darba kolektīviem, visu tautību iedzīvotājiem. Viņi pieprasa prezidenta pārvaldi."

PSRS prezidents uzskata, ka sarežģītās situācijas iemesli ir atkāpšanās no PSRS un Lietuvas PSR konstitūcijas, cilvēku politisko un sociālo tiesību aizskaršana, mēģinājumi zem demokrātijas lozungiem realizēt politiku, kas vērsta uz buržuāziskās iekārtas un kārtības atjaunošanu."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!