Foto: LETA
Ziņas par svešas zemūdenes atrašanās Stokholmas arhipelāga ūdeņos ir satraucošas, izteicās Ārlietu ministrijas preses pārstāvis Kārlis Eihenbaums.

Tas, kas notiek, ir ļoti satraucošas ziņas, proti, svešas zemūdenes atrašanās Stokholmas arhipelāga ūdeņos, un tas tiešām var ietekmēt drošības situāciju Baltijas jūras reģionā un varbūt pat plašāk, sacīja Eihenbaums.

"Mēs nevēlamies, lai notiek atgriešanās Aukstā kara laikos, kad "nomaldījušās" zemūdenes bija bieža parādība. Mēs tomēr dzīvojam absolūti citā gadsimtā, kurš šādām spēlītēm nevajadzētu būt vietas," pauda ministrijas pārstāvis, piebilstot, ka tiek uzmanīgi sekots līdzi tam, kas tiks noskaidrots.

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) šodien sociālajā tīklā "Twitter" angļu valodā ierakstīja, ka "tiks uzmanīgi sekots līdzi notikumiem Zviedrijas teritorijas ūdeņos, bet notiekošais varētu viest nopietnas izmaiņas Baltijas jūras reģiona aizsardzībā".

Jau ziņots, ka Zviedrijas armijas operācijā, kas šobrīd izvērsta Stokholmas arhipelāga ūdeņos, tiek meklēta Krievijas zemūdene, kuru tur piemeklējušas tehniskas problēmas, atsaucoties uz saviem avotiem, vēsta zviedru laikraksts "Svenska Dagbladet". Zviedrijas armija esot pārtvērusi trauksmes ziņojumu krievu valodā, kas esot bijis domāts bāzei Krievijas Kaļiņingradas apgabalā, norāda laikraksts.

Zviedrijas armija sestdien paziņoja, ka tā, izmantojot kuģus un helikopterus, Stokholmas piekrastē turpina meklēt kādu ārvalstu kuģi.

Armijas preses pārstāvis nedz apstiprināja, nedz noliedza presē izskanējušos pieņēmumus, ka tiek meklēta Krievijas zemūdene, kuru piemeklējušas problēmas.

Krievijas Aizsardzības ministrija jau noliegusi Rietumu mediju informāciju par iespējamu incidentu ar krievu zemūdeni, svētdien vēsta ziņu aģentūra "Interfax". "Krievijas Karaflotes zemūdenes, kā arī virsūdens kuģi veic uzdevumus atbilstoši plānam pasaules okeāna akvatorijos," aģentūrai apliecināja oficiāls ministrijas pārstāvis. "Nekādas neparastas, kur nu vēl avārijas situācijas Krievijas karakuģiem nav bijušas un nav," viņš uzsvēra.

Atbilstoši "Svenska Dagbladet" informācijai Zviedrijas Jūras spēku radiopārtveršanas dienests Zviedrijas teritoriālajos ūdeņos reģistrējis radiosignālu pārraidi no kāda neidentificēta zemūdens objekta. Signāli pārraidīti frekvencēs, kurus Krievijas Karaflote izmanto ārkārtas gadījumos, norāda laikraksts un secina, ka vēstījums, domājams, pārraidīts no avarējušas krievu zemūdenes.

Lietuvas ārlietu ministrs Lins Linkevičs tviterī raksta: "Zviedrijas piekrastē "pazudusi" Krievijas zemūdene - dīvaina "sagadīšanās", zinot, ka Baltijas jūru šobrīd ceļā uz Klaipēdu šķērso Lietuvas LNG (sašķidrinātās gāzes termināļa) kuģis."

Jau vēstīts, ka Zviedrijas bruņotie spēki piektdienas vakarā pavēstīja par militāro operāciju, kas sākta pie Stokholmas salām, reaģējot uz ziņām par aizdomīgu "ārvalstu zemūdens aktivitāti". "Mēs esam sākuši izlūkošanas operāciju (..), kurā iesaistīti kuģi, helikopteri un vairākas sauszemes vienības," žurnālistiem pavēstīja komandors Jūnass Vikstrems.

Viņš piebilda, ka operācija sākta, pamatojoties uz informāciju, kuru sniedzis "ticams avots".

Vikstrems neprecizēja, cik lielā attālumā no Stokholmas operācija notiek, taču piebilda, ka armija sabiedrību informējusi tāpēc, ka operācijas rajonā ir dzīva satiksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!