Foto: AFP/Scanpix

8.maijā aprit 70 gadi kopš Eiropā beidzās Otrais pasaules karš. Tas bija lielākais bruņotais konflikts cilvēces vēsturē un prasīja vismaz 70 miljonu cilvēku dzīvību. Portāls "Delfi" aplūko 1945.gada pavasara Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Tēvija", 26.aprīlis.

Kurzemē notriec piecas lidmašīnas

Boļševiku spēki  pēdējās dienās virs Kurzemes zaudējuši kopumā piecas lidmašīnas. Zināms, ka vienu no tām notriekusi zenītartilērija, savukārt dienvidaustrumos no Priekules vācu artilērija iznīcinājusi arī kādu ienaidnieka novērošanas balonu, par panākumiem no frontes līnijas ziņo laikraksts.

Cīņa par katru pēdu zemes

Kaujā par Berlīni notiekot cīņa par katru pēdu zemes.  "Pilsētas dienvidos sarkanā armija izlauzusies līdz Babelsbergas - Celendorfas- Neikelnes līnijai, bet abpus Lejasvezērai un frontes lokā starp piekrastes kanālu un Dolmenhorstu vācu armijas divīzijas atvairījušas angļu un kanādiešu mēģinājumus pārraut fronti," ziņojumus no frontes atreferē laikraksts.  

Jāveido frontes teātri

Laikrakstā arī publicēts plašs uzsaukums kurzemniekiem atbalstīt bēgļus, mobilizējoties ikvienam un palīdzot nelaimē nonākušajiem.  Reportāžā aplūkots arī aizvadītais literārais rīts Ventspilī, kurš bijis veltīts Veronikas Strēlertes lirikai, bet ar Latvijas Nacionālās komitejas lēmumu Izglītības un kultūras lietu ģenerālsekretariātam uzdots latviešu karavīru vajadzībām noorganizēt Latviešu frontes teātri.

Latvijas Nacionālās komitejas darbs

Laikraksts ar plašu redakcijas sleju aizstāv nesen izveidotās Latvijas Nacionālā komitejas mundieri. Proti, tā nodibināta tikai pirms pāris mēnešiem,  tomēr cilvēki Kurzeme pusē jau esot ļoti vīlušies tās darbībā. Laikraksts norāda, ka ar praktisku palīdzību katram personīgi pagaidām ir jāpagaida, jo komiteja netika dibināta, lai atvieglotu dzīvi, bet gan, lai cīnītos pret boļševikiem.

Japāņu panākumi Okinavā

Atsaucoties uz "United Press" ziņoto par cīņām Okinavas salā laikraksts secina, ka amerikāņi esot spiesti atzīt - Japāņu spēki atguvuši Kakato pilētu salas rietumos. No amerikāņu admirāļa Nimica ziņojumiem arī izrietot, ka japāņu gaisa spēki sekmīgi turpina uzbrukt Savienoto Valstu flotes vienībām.

Uzziņa:

Laikraksts "Tēvija" bija latviešu valodā izdots laikraksts nacionālsociālistiskās Vācijas okupācijas laikā, kas no 1941. gada 1.jūlija iznāca Rīgā, bet no 1944. gada 17. oktobra līdz 1945. gada 29. aprīlim Liepājā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!