Foto: RIA Novosti/Scanpix
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskajiem objektiem valstī tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Diena", publicēts 1991. gada 8. janvārī:

Baltijā ieved desantniekus

Uģis Vidauskis

"Baltijas valstīs tiks ievesta viena vai vairākas desantnieku divīzijas, lai saskaņā ar M. Gorbačova dekrētu nodrošinātu pagājušā gada rudens iesaukumu padomju armijā.

Par to šodien [7. janvārī] I.Godmani telefoniski informēja BKA virspavēlnieks F. Kuzmins. Sarunā ar A. Gorbunovu F.Kuzmins solījis, ka līdz 13. janvārim nekādas akcijas iesaukuma kontingenta nodrošināšanai netiks veiktas."

Armija sāks piespiedu iesaukšanu

Kārlis Seržants

""Tuvākajā laikā tiks uzsākta plaša akcija visās trijās Baltijas republikās, lai piespiedu kārtā nodrošinātu iesaukumu padomju armijā. PSRS konstitūcija neparedz alternatīvo dienestu, un visi, kuriem jādien, tiks iesaukti, kaut arī armijai būtu jāpielieto vardarbīgas metodes," telefona sarunā LR iekšlietu ministru Aloizu Vazni informējis Baltijas kara apgabala pavēlnieks, ģenerālpulkvedis Fjodors Kuzmins.

Viņš paziņoja, ka šī akcija tiks veikta, izpildot PSRS prezidenta un aizsardzības ministra pavēles, un aicināja A. Vazni sniegt armijai palīdzību, jo iesaukuma plāns esot izpildīts tikai par 25%.

"Mēs pildīsim Latvijas Augstākās Padomes un Ministru Padomes lēmumus, bet es esmu devis rīkojumu republikas milicijas darbiniekiem neiejaukties armijas darbībā, jo mūsu spēki ir pārāk nevienlīdzīgi," "Dienai" teica A. Vaznis.

Baltijas kara apgabala pārstāvis, ģenerālmajors Vodopjanovs Dienu informēja, ka šī akcija varot sākties kuru katru bridi."

ASV izdotais laikraksts "Laiks", pubilcēts 1991. gada 9. janvārī:

"Melnās beretes" baidās fotografēties

""The New York Times" 3. janvāra numurā publicējis rakstu par Latvijas Preses nama okupēšanu 2. janvāri, līdz ar fotogrāfiju, kas rāda "melno bereti" ar automātisko pistoli no mugurpuses ("Melnās beretes" ļoti baidās tikt fotografētas. Red.), līdz ar Preses nama darbinieku grupiņu konferenču telpā.

Līdzīgs incidents noticis arī Viļņā, kur "melnās beretes" sākušas apsargāt Lietuvas komunistu partijas namu un tur nav ielaidušas Lietuvas iekšlietu ministru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!