Foto: delfi.lv
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskajiem objektiem valstī tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Diena", publicēts 1991. gada 8. janvārī:

Uzlabosies telefona sakari

Sarmīte Kožuskēviča

"Liepājas rajonā iecerēti vairāki pasākumi telefona sakaru uzlabošanai. Sakaru mezgla priekšnieks Viktors Ribins: "Ceļam ATS un pastu Grobiņā, ATS ēku Aizputē. Priekulē uzstādīs jaunas, ļoti modernas VEF ražojuma kvantu elektronu iekārtas.

Tās paredz daudzus papildu pakalpojumus. Piemēram, var uzmodināt no rīta, var pāradresēt zvanu uz citu telefona numuru. Viena tāda numura pašizmaksa ir tūkstoš rubļu. Tas atpelnīs sevi tikai 8 — 9 gados."

Ko vainot cenu kāpumā?

Par to, kāpēc nepieciešama pārtikas produktu cenu reforma, laikrakstā "Diena" skaidro komentētājs Jānis Mozulis.

"Jaunā cenu reforma domāta, lai sakārtotu preču vērtības un cenu attiecības, ieviestu taisnīgumu starp nozarēm, uzņēmumiem, stimulētu ražošanu, regulētu patēriņu," raksta autors, skaidrojot, ka tās ir sekas gadu desmitiem sakropļotajai ekonomiskajai politikai.

Savukārt, lai mazinātu inflāciju, komentētājs norāda uz nepieciešamību ieviest pašiem savu valūtu, radīt konkurenci un steidzami sadrumstalot "sociālisma supermonopolizēto ekonomiku".

"Cenu sakārtošana ir sarežģīta, pretrunīga, sāpīga. Tomēr bez tās mēs purvā grimtu vēl dziļāk. Neatvairāmi," nobeidz Mozulis.

Limbažos denacionalizētas dzīvojamās mājas

Regīna Tamane

"Pagājušajā gadā trim bijušajiem īpašniekiem vai to mantiniekiem atdotas atpakaļ savulaik nacionalizētās mājas. Tagadējo īrnieku lielāko daļu paredz izvietot citur.

Denacionalizētās mājas neatbilst sanitāri tehniskajām normām, un dzīvokļu saimniecības pārvaldei nav pa spēkam tās sakārtot."

Laikraksts “Latvijas jaunatne”, publicēts 1991. gada 9. janvārī:

Vai Dainim Īvānam būs jāizmanto pilnvaras?

Andra Jauce

"7. janvārī pēc pulksten pieciem vakarā Anatolijs Gorbunovs tikās ar Baltijas kara apgabala virspavēlnieku Fjodoru Kuzminu. Ģenerālpulkvedis apstiprināja ziņu, ka Baltijā pēc PSRS aizsardzības ministra D. Jazova pavēles tiks ievestas desantnieku brigādes, kuru uzdevums - veicināt jauniešu mobilizāciju karadienestā. Augstākās Padomes priekšsēdētājs saņēmis solījumu, ka līdz 13. janvārim aktīvas akcijas nenotikšot.

Šo informāciju pirmdienas vakarā AP tautfrontiešu frakcijas sēdē sniedza deputāti Juris Dobelis un Tālavs Jundzis.

Deputāti situāciju vērtēja dažādi, izteica daudzus priekšlikumus, taču, zinot, ka Preses nama okupācijas laikā jūs, lasītāji, mūsu laikrakstu saņemsit tikai nedēļas vidū, plašāku informāciju nesniegsim, jo notikumu attīstība var būt ļoti strauja.

Jāatzīmē, ka pēc Jāņa Dineviča un Andreja Krastiņa ierosinājuma frakcijas dalībnieki nobalsoja par īpašu pilnvaru piešķiršanu Dainim Īvānam ārkārtējā situācijā runāt Latvijas Republikas vārdā. Augstākās Padomes priekšsēdētāja pirmais vietnieks pašreiz atrodas Somijā."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!