Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskajiem objektiem valstī tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Diena", publicēts 1991. gada 22. janvārī:

OMON atklāja uguni pirmie

Kārlis Seržants, Māris Ozoliņš

"LR Iekšlietu ministra vietnieks Z. lndrikovs intervijā "Dienai": "OMON atklāja uguni pirmie, bez brīdinājuma, veselām zalvēm." LR Prokuratūras Sevišķi svarīgu lietu izmeklēšanas pārvaldes priekšniece Rita Aksjonoka "Dienai" paskaidroja, ka viņa neredzot pamatotu iemeslu uzbrukumam.

Pēc reportiera novērojuma, ministra vietnieka kabinetā visvairāk sašauts tas logs, aiz kura atrodas viņa krēsls, arī ministra kabinetā sašauti visi logi. Ministra palīgs Fēlikss Dombrovskis "Dienai" paskaidroja, ka šauts no pretī esošās Celtniecības ministrijas ēkas un, pēc visa spriežot, ar snaipera šauteni.

Šodien pēc LR AP frakcijas "Līdztiesība" deputātu tikšanās ar Z.Indrikovu, deputāts Pāvels Šapovalovs informēja "Dienu", ka viņi iepazīstinājuši ministra vietnieku ar frakcijas rīcībā esošo informāciju. P. Šapovalovs: "OMON versija ir tāda, ka viņi piebraukuši pie Iekšlietu ministrijas ēkas, lai tur nodotu piecus aizturētos. Tobrīd no ministrijas uz melnajām beretēm bez brīdinājuma sākuši šaut."

Kā "Dienai" teica R. Aksjonoka, jau piektdien LPSR Prokuratūras telpās atradies ievērojams skaits melno berešu, kas nakšņojuši ēdnīcā.

Arī F. Dombrovskis redzējis, ka LPSR Prokuratūras sētā trīs stundas pirms uzbrukuma iebraukušas divas smagās mašīnas ar kaujiniekiem. Kā informēja AP preses centrs, pēc operācijas no LPSR Prokuratūras iznesta munīcija un novietota mašīnās.

OMON mašīnas un viens bruņutransportieris pēc tam apstājušies pie LKP CK ēkas, un pēc pusotras stundas kolonna devusies Vecmīlgrāvja virzienā.

"Šonakt OMON vienības visos to sargājamos objektos tika nomainītas ar PSRS iekšlietu karaspēku, kas pakļaujas PSRS iekšlietu ministram Borisam Pugo," "Dienai" pastāstīja Baltijas kara apgabala Sevišķās daļas priekšnieks Jakovs Žuks, jautāts par iekšlietu karaspēka atrašanos Preses namā.

Latvijas VDK priekšsēdētāja vietnieka Jurija Červinska viedoklis "Dienai": "Ļoti žēl, ka situācija, kas bija sākusi normalizēties, atkal saasinās. VDK kategoriski nosoda šādu rīcību un aktīvi piedalīsies šā notikuma izmeklēšanā."

J. Červinskis "Dienu" informēja, ka jau naktī izveidota izmeklētāju grupa, kura sākusi darbu uzreiz pēc notikuma. Izmeklēšanā piedalīsies pārstāvji no visām tiesību sargāšanas iestādēm, arī no Kara prokuratūras.

LR AP priekšsēdētāja vietnieks A. Krastiņš šovakar preses konferencē informēja, ka Latvijā ieradīsies PSRS Kara prokuratūras darbinieki, lai izmeklētu melno berešu noziegumus."

Sprādzieni Tallinā

"Vakar [20.01] Tallinā notika divi sprādzieni Apvienoto darba kolektīvu padomes un Republikas streiku komitejas ēkā. Kā ziņo Igaunijas Prokuratūra, upuru nav. Ir ierosināta krimināllieta."

Publicēts laikrakstā "Latvijas Jaunatne" 1991. gada 20. janvārī:

Ko lai dara, ja notiks ļaunākais

I. Strazdiņa

"Mediķi ir gatavi, proti, ja politiskais saspīlējums Latvijā prasīs upurus, ja būs ievainotie? Mediķi uz to ir gatavi, turklāt viņu iespējamā darbība būs saskaņota. Rīgā sākuši darboties vairāki medicīniskās palīdzības koordinācijas punkti.

Viens no tiem — bijušais republikas Veselības aizsardzības ministrijas dežūrpunkts, kas pārtapis par koordinācijas centru. Te dežūrē divi cilvēki. VAM dežurante Brīviņas kundze pastāstīja, ka centrā saplūstot visa informācija par cilvēkiem, kam jāsniedz medicīniskā palīdzība.

VAM koordinācijas centrs uzņemas palīdzības organizēšanu gadījumā, ja ir daudz cietušo, izsauc vajadzīgos speciālistus, nosūta viņus uz atbilstīgajiem objektiem. Ministrija arī nosaka, par kuriem medicīnas punktiem katra slimnīca ir atbildīga.

Savukārt slimnīcu speciālisti atbild par to, lai punktos vienmēr atrastos dežuranti, apgādā tos ar medikamentiem, instrumentiem un medicīnisko aparatūru. Koordinācijas centra tālrunis — 271713.

Savukārt hospitalizācijas birojā nodarbināti četri feldšeri. Te atrodas saraksti, kas informē, uz kuru stacionāru jāved slimnieks ar attiecīgajām traumām. Pa tālruni 276196 vajadzības gadījumā to varēs uzzināt."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!