Foto: Pēteris Korsaks
Janvārī aprit 25 gadi kopš Vecrīgā un ap svarīgākajiem stratēģiskiem objektiem tika celtas barikādes, lai aizsargātos no iespējamā padomju varai lojālo spēku uzbrukuma. Portāls "Delfi" aplūko 1991. gada janvāra Latvijas laikrakstu slejas un to vēstīto šajās dienās.

Laikraksts "Lauku Avīze" 1991. gada 16. janvārī:

Laucinieki uz barikādēm

Dainis Lemešonoks

"Pirmdiena, 14. janvāris, pusdienlaiks. Vecrīgas ielās ieaugušas steigšus celtu barikāžu grēdas. Visur skan radioaparāti, ļaužu mūris pie Augstākās Padomes dzied, gaisā ceļas tvaika mutuļi no karstās tējas katliem, ap tiem rosās frakā ģērbtais šveicars no dārgā kroga "Magdalēna" - citās dienās pie tā durvīm redz grozāmies vien biznesmeņus ādas jakās un viņu draudzenītes.

Latvija sūtīja maijā uz augsto namu Jēkaba ielā savus pārstāvjus pasludināt mūsu valsti un celt to. Tagad pati nākusi šo valsti aizstāvēt. Latvijas armijai ir savas bruņumašīnas - šaurajās ieliņās sadzīti kravas taksometri, "tūristu" autobusi un kamazi. Savi tanki - lielie kiroviešu ražojuma traktori, vēl zemēm un kūtsmēsliem aplipuši.

Latvijas karavīri - šoferi, mehāniķi, traktoristi, mežinieki, melioratori -, sabraukuši no visiem Latvijas novadiem un apjozuši. Vecrīgu, sargā tiltus un tuneļus. Tāpat kā viņu vectēvi tie atkal stāv Daugavas krastos. Ir uzradušies jauni andrievi niedras - un jauni bermontieši gatavi vest viņus Rīgā, sēdināt ministru krēslos.

Rīga šobrīd visvairāk līdzinās kādas kopsaimniecības tehnikas stāvvietai, (zīmīgi, ka tiešām tā piederēja lielsaimniecībām un valsts organizācijām.) Aprunājos ar vairākiem vīriem - vieni, kam braucamie spēcīgāki, pielādēti smiltīm un dzelzsbetona blokiem, citi šaubās par savām iespējām apturēt armijas tehniku. Taču visi zina vienu - te mēs stāvam un stāvēsim, kaut ar zobiem un nagiem ķersimies Vecrīgas bruģī."

Laikraksts "Diena" 1991. gada 16. janvārī:

Zviedrija piešķir miljonu

Dace Silkāne

"Šodien Stokholmā tiek atklāta Latvijas Republikas pārstāvniecība. Imants Gross, pārstāvniecības vadītājs, telefonintervijā "Dienai": "Patlaban mūsu pārstāvniecība ir absolūtā Zviedrijas uzmanības
degpunktā."

l.Gross informēja, ka Zviedrijas valdība nolēmusi piešķirt vienu miljonu kronu to Baltijas valstu pārstāvju vajadzībām, kas atrodas ārzemēs, kā arī Baltijas pārstāvniecībām informācijas nodrošināšanai.

Pārstāvniecības atklāšanā runu teica Zviedrijas ārlietu ministrs Stens Andersons, bija ieradušies Zviedrijas valdības pārstāvji, politiķi un žurnālisti, ASV, Britānijas. Beļģijas, Norvēģijas un citu valstu konsuli Zviedrijā."

Sardzē - liepājnieki un kuldīdznieki

Daiga Skukina, Ēriks Kūlis

"Kuldīgā sakaru centru, raidstaciju, TV retranslācijas torni apsargā lielas brīvprātīgo grupas. Ir nodibināti sakari ar Ventspili, ja gadījumā militāristi ieradīsies Kuldīgā no ziemeļrietumiem.

Liepājā sargā svarīgākos objektus - pilsētas valdes namu, centrālo pastu, pilsētas radio, laikrakstu redakcijas un TF koordinācijas centru."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!