Foto: LETA
Vairāki Latvijas Zinātņu akadēmijas un Rektoru padomes pārstāvji ministru prezidentei Laimdotai Straujumai (V) nosūtījuši vēstuli ar lūgumu Izglītības un zinātnes ministra amatam virzīt 12. Saeimā ievēlēto Kārli Šadurski (V), portālu "Delfi" informēja Rektoru padomes pārstāvji.

Vēstulē minēts, ka Latvijai, kā vēl nekad agrāk, ir nepieciešams pieredzējis, gudrs un tālredzīgs izglītības un zinātnes ministrs, jo līdz Latvijas kļūšanai par Eiropas prezidējošo valsti ministriem nebūs laika apgūt nozares problemātiku.

"Tāpēc šobrīd izglītības un zinātnes ministram ir jābūt ar zinātnisko grādu vai jurista izglītību, tā iepriekšējai profesionālai darbībai ir jābūt saistītai ar vienu no Izglītības un zinātnes ministrijas pārraudzības pamatjomām - valoda, sports, vispārējā izglītība, profesionālā izglītība, augstākā izglītība, zinātne vai inovācijas.  Uzskatām, ka partijas "Vienotība" rindās ir lielisks kandidāts, kurš pilnībā atbilst augšminētajiem uzstādījumiem  par profesionālajām prasībām ministra amata kandidātiem - profesors Kārlis Šadurskis, kuram ir gan ministra amata pieredze (07.11.2002. - 09.03.2004), gan pieredze darbā Eiropas Savienības institūcijās," minēts vēstulē.

Vēstuli parakstījuši Latvijas Zinātņu akadēmijas prezidents, akadēmiķis Ojārs Spārītis; Rektoru padomes priekšsēdētājs, Daugavpils Universitātes rektors, akadēmiķis Arvīds Barševskis; Latvijas Zinātnieku savienības Padomes priekšsēdētājs akadēmiķis Ivars Kalviņš; Latvijas Zinātņu akadēmijas viceprezidents, Latvijas Zinātnes padomes priekšsēdētājs, akadēmiķis Andrejs Siliņš; Latvijas Universitātes zinātņu prorektors, akadēmiķis Indriķis Muižnieks; Rīgas Pedagoģijas izglītības vadības akadēmijas rektore akadēmiķe Dace Markus; Liepājas Universitātes rektors Jānis Rimšāns Latvijas Universitātes Latviešu valodas institūta direktore, akadēmiķe Ilga Jansone; Banku augstskolas rektors Andris Sarnovičs.

Vēstulē nav pausta kritika vai atbalsts pašreizējai ministra amata kandidātei Lolitai Čigānei.

Jau ziņots, ka Saeimas deputāte Lolita Čigāne ("Vienotība"), kura iekļuvusi arī nākamajā parlamentā, gatava kandidēt uz izglītības un zinātnes ministra amatu, ja premjere Laimdota Straujuma ("Vienotība") viņu aicinās to darīt.

"Es esmu pavadījusi laiku pārdomās, konsultējusies ar ģimeni. Ja Straujumas kundze mani aicinās un tā būs partijas pozīcija, tad es esmu gatava tam piekrist," žurnālistiem sacīja Čigāne.

Izglītības ministra amatam viņu esot uzrunājuši vairāki partijas biedri, kā arī nozares pārstāvji. Uz jautājumu, vai partijā ir arī citi kandidāti uz šo amatu, Čigāne atbildēja, ka "šobrīd es esmu bijusi tā, kurai ir vaicāts, un es esmu atsaukusies pozitīvi. Protams, ja būs kaut kādas izmaiņas procesā, es absolūti neesmu greizsirdīga".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!