Cerēt, ka cūku gripa, kuras inficēšanās gadījumi konstatēti arī Eiropā, nesasniegs Latviju, ir naivi, norādīja Latvijas Organiskās sintēzes institūta direktors Ivars Kalviņš.
Vai tagad, vai arī pēc ilgāka laika, tomēr šī infekcija varētu sasniegt arī mūs, jo šobrīd cilvēki ceļo un bieži pārvietojas no valsts uz valsti, skaidro Kalviņš.

"Pietiek vienam cilvēkam Londonas lidostā nošķaudīties, lai infekcija izplatītos tālāk," uzskata zinātnieks.

Tai pat laikā Kalviņš arī uzsvēra, ka mūsu valsts šāda veida pārbaudījumam šobrīd nav gatava, jo valstij nav līdzekļu, lai veiktu kādus drošības pasākumus un vēl jo vairāk, lai pieprasītu jaunas vakcīnas izstrādi.

Kā skaidro Kalviņš, infekcijas slimību apkarošanā izmanto visdažādākās metodes. Ņemot vērā, ka Meksikā konstatētais gripas paveids ir spāņu, putnu un cūku gripas apvienojums, infekcija var tikt nodota ne tikai no dzīvnieka, bet arī no cilvēka uz cilvēku. Šādos gadījumos kā viens no pirmajiem drošības līdzekļiem ir novērst iespēju inficēties, lietojot speciālās maskas, ievērojot higiēnu, slēdzot skolas, pēc iespējas nepiedaloties masu pasākumos un tamlīdzīgi, stāsta Kalviņš.

Otra metode ir vakcinācija, taču šīs gripas gadījumā pagaidām potēšanās nav iespējama. Ja parasti jau sešus mēnešus pirms gripas sezonas sākšanās tiek prognozēts gripas vīrusa paveids un farmācijas uzņēmumi sāk vakcīnu izstrādi, tad jaunais gripas vīruss pasauli pārsteidza nesagatavotu. Lai izgatavotu vakcīnu, būs nepieciešami vēl seši mēneši, situācijas nopietnību skaidro profesors.

Trešais veids ir censties cīnīties pret cūku gripu ar jau esošajiem līdzekļiem, piemēram, remantadīnu vai "Tamiflu", jo Meksikas varas iestādes jau ziņojušas par šo pretvīrusu zāļu pielietošanas efektīvumu. Taču šai jautājumā Kalviņš ir diezgan skeptisks un uzsver, ka parasti pacients nomirst ne jau gripas simptomu dēļ, bet gan gripas izraisīto komplikāciju un citu infekciju attīstības rezultātā. Tāpēc būtu jālieto arī plaša spektra antibiotikas, kuras, iespējams, palīdzētu pacientam izdzīvot, ja arī slimību viņš izslimotu smagā formā.

Kalviņam bažas rada apstāklis, ka cūku gripa izraisa līdz 50 gadus vecu cilvēku nāvi. "Tas nozīmē, ka līdzīgs gripas paveids pasaulē jau ir bijis pirms vairāk nekā 50 gadiem un līdz ar to gados vecākiem cilvēkiem pret to ir izveidojusies imunitāte, jo divas reizes ar viena veida gripas vīrusu saslimt nav iespējams," uzsver zinātnieks.

Kalviņš stāsta, ka šī ir normāla gripa, "tikai ļoti agresīva", tāpēc, lai stiprinātu veselību, iesaka cerēt ne tikai uz medikamentiem, bet arī uz dabas vielām, piemēram, lakricu, ēteriskām eļļām, kuru efektivitāte atsevišķos gadījumos ir pierādīta.

Latvijas Eiropas Parlamenta deputāts Georgs Andrejevs, kurš darbojas Eiropas Parlamenta Vides, sabiedrības veselības un pārtikas nekaitīguma komitejā, intervijā "LETA Video" uzsvēra, ka Eiropas Savienības dalībvalstu gatavība apkarot cūku gripu ir zema.

Viņš stāstīja, ka pēc tam, kad pierima putnu gripas draudi, Eiropas dalībvalstīs mazinājusies interese par gripas vīrusu apkarošanu. Tai laikā arī farmācijas firmas brīdināja, ka pandēmijas gadījumā nebūs ātri gatavas izstrādāt jaunu vakcīnu, jo to ražošana ir sarežģīts un dārgs process.

Pēc deputāta domām, cūku gripa, kas sāk izplatīties pa visu pasauli, varētu būt ļoti bīstama, it īpaši, ja valstis šādam pārbaudījumam nav sagatavotas.

Kā ziņo Sabiedrības veselības aģentūra (SVA), Latvijā pagaidām nav ne aizdomīgu, ne arī apstiprinātu cilvēku saslimšanas gadījumu ar cūku gripas vīrusu. Taču Eiropas slimību kontroles un profilakses centra sniegtā informācija liecina, ka pasaulē šobrīd 82 cilvēkiem ir apstiprināta saslimšana ar jaunu gripas vīrusu jeb cūku gripas vīrusu, vairāk nekā 1700 cilvēki tiek izmeklēti, savukārt 12 cilvēkiem analīzes bijušas negatīvas. Lielākais saslimušo skaits joprojām ir Meksikā. Eiropā par diviem apstiprinātiem saslimšanas gadījumiem ziņojusi Apvienotā Karaliste, par vienu gadījumu Spānija.

SVA iedzīvotājiem iesaka izvērtēt ceļošanas nepieciešamību uz infekcijas skartajiem reģioniem un iespēju ceļojumu atlikt, tomēr vienlaicīgi norāda, ka Pasaules Veselības organizācija (PVO) šobrīd nav noteikusi ceļošanas ierobežojumus uz šīm valstīm.

Arī veselības ministrs Ivars Eglītis (TP) uzsvēra, ka panikai nav pamata un šobrīd plānots brīdināt un informēt visus ceļotājus, kuri ieceļo vai izceļo uz cūku gripas skartajām teritorijām, par drošības pasākumiem, kas veicami, lai neinficētos vai neinficētu citus.

"Ja tiks konstatēti saslimšanas gadījumi arī Eiropas Savienībā (ES) vai arī tiks konstatēts paaugstināts saslimšanas risks un ES pieņems vienotus drošības mērus vai karantīnu, tad tas tiks izsludināts arī Latvijā," skaidroja ministrs.

Arī SVA direktors Uldis Līkops skaidroja, ka Latvija ir gatava ārkārtas situācijai, ja tas būs nepieciešams, taču pagaidām pieņems tikai dažādus drošības mērus, lai izvairītos no iespējamas cūku gripas izplatības arī Latvijā, jo inficēšanās risks Latvijā neesot augsts.

Tomēr zināma piesardzība jāievēro, tādēļ veselības aprūpes speciālisti norādīja, ka valstī regulāri notiek sezonālā gripas saslimšanu uzraudzība jeb monitorings, kuru šobrīd nolemts pagarināt.

Tā SVA aicina ģimenes ārstus nekavējoties ziņot aģentūras dežurējošam speciālistam par katru pacientu ar gripas simptomiem, kurš septiņu dienu laikā pirms saslimšanas apmeklējis Meksiku, ASV Kaliforniju, Teksasu un Kanzasu, kā arī citu valsti, kur reģistrēta cūku gripas infekcijas izplatīšanās, vai arī bijis tiešā kontaktā ar personām, kuras apmeklēja minētās teritorijas, kā arī bijis tiešā kontaktā ar personām ar aizdomām par saslimšanu ar cūku gripu.

Ģimenes ārstiem un neatliekamās palīdzības iestādēm Sabiedrības veselības aģentūra nosūtījusi elektroniskā formā sagatavotu informāciju par cūku gripas vīrusu, tā izplatību, kā arī ziņošanas mehānismiem.

Latvijas iedzīvotājiem, kuri plāno ceļot uz Meksiku, ASV Kaliforniju, Teksasu un Kanzasu, aģentūra atgādina par piesardzības pasākumiem un aicina ceļojuma laikā bieži un rūpīgi mazgāt rokas, jo, mazgājot rokas ar ziepēm un siltu, tekošu ūdeni, tiek samazināts risks inficēties ar gripu un citām infekcijām. Turpretī alkoholu saturoši roku dezinfektanti var palīdzēt dezinficēt rokas situācijās, kad tās nav iespējams nomazgāt.

Tāpat Sabiedrības veselības aģentūras speciālisti iesaka izvairīties no pieskaršanās acīm, degunam vai mutei ar netīrām rokām, jo tā var inficēties ar gripas vīrusiem un citu infekcijas slimību izraisītājiem, un ceļojuma laikā izvairīties no tādu vietu apmeklējuma, kur pulcējas liels cilvēku skaits, sevišķi slēgtās telpās. Jāizvairās no kontakta ar inficētiem cilvēkiem, bet klepojot vai šķaudot jāaizsedz mute un deguns ar vienreizlietojamu salveti, kas samazina mikrobu izplatīšanos.

Pašreiz pieejamā pretgripas vakcīna nav paredzēta cūku gripas profilaksei, tomēr pirms ceļojuma ieteicams potēties pret gripu, jo Meksikā un citās valstīs joprojām izplatās sezonālais gripas vīruss. Ceļojuma laikā uz cūku gripas vīrusa skartajām teritorijām pastāv risks inficēties vienlaikus ar cilvēka un cūku gripas vīrusu, kas var izraisīt nelabvēlīgu gripas vīrusa mutāciju un slimības iznākumu.

Tāpat Sabiedrības veselības aģentūra atgādina, ka iedzīvotājiem, kuri nesen atgriezušies no ceļojumiem Meksikā, ASV Kalifornijā, Teksasā un Kanzasā un kam parādījušies gripas simptomi, jāpaliek mājās un pēc iespējas jāierobežo kontakts ar citiem cilvēkiem, kā arī jāsazinās ar savu ģimenes ārstu un jāinformē par ceļojumu.

Latvijas Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Ivars Lasis sacīja, ka ĀM Konsulārajā reģistrā reģistrējušies četri Latvijas iedzīvotāji, kas patlaban atrodas Meksikā. Tas gan var neliecināt par kopējo Latvijas iedzīvotāju skaitu, kas patlaban ir Meksikā, jo reģistrācija ir brīvprātīga.

Jau ziņots, ka cūku gripas upuru skaits Meksikā pieaudzis līdz 149, un pasaules veselības eksperti pirmdien spēra soli tuvāk pirmās gripas pandēmijas izsludināšanai 40 gadu laikā, jo arvien vairāk cilvēku inficēti ASV un Eiropā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!