Foto: AP/Scanpix

Pieaugot migrācijas plūsmām no krīžu skartajiem reģioniem Ziemeļāfrikā un Tuvajos Austrumos, pastiprinoties hibrīdajiem draudiem, ievērojami ir palielinājušies drošības riski, tostarp pieaudzis spiediens uz Latvijas austrumu robežu, kas vienlaikus ir arī ES un NATO ārējā robeža, teikts Ārlietu ministra ikgadējā ziņojumā par paveikto un iecerēto darbību valsts ārpolitikā un Eiropas Savienības jautājumos, kura projekts iesniegts izskatīšanai valdībā.

Papildus austrumu robežas stiprināšanas pasākumiem nacionālajā līmenī, Ārlietu ministrija ir veicinājusi sadarbību ar starptautiskajiem partneriem, piemēram, robežu drošības jautājums ir ticis aktualizēts dialogā gan ar Eiropas Komisiju un citām ES institūcijām, gan ar atsevišķiem sabiedrotajiem. Latvija izskata sadarbības iespējas ar ASV.

Dokumentā vēstīts, ka Latvija sniedz ieguldījumu ES un NATO ārējās robežas stiprināšanā, atbalstot starptautiskās iniciatīvas. Latvija aktīvi piedalās Frontex (Eiropas Aģentūra operatīvai sadarbības vadībai pie ES dalībvalstu ārējām robežām) operācijās, kā arī ir iesaistīta ES robežu pārvaldības projektā BOMCA 9, kas sniedz atbalstu robežu drošības un pārvaldības jomā ES partnervalstīm Centrālāzijas reģionā.

Lai sasniegtu izvirzītos mērķus un efektīvi īstenotu prioritātes, būtiski ir stiprināt starpinstitūciju sadarbību un informācijas apmaiņu, tāpēc Ārlietu ministrija turpinās atbalstīt pēc iespējas aktīvāku koordināciju starp iesaistītajām institūcijām. Viens no būtiskiem Ārlietu ministrijas uzdevumiem būs sabiedroto valstu un ES institūciju atbalsta piesaistīšana un koordinēšana "Latvijas Republikas valsts robežas integrētās pārvaldības koncepcijā 2013.-2018. gadam", kā arī plānotajā "Valsts austrumu robežas kontroles un aizsardzības koncepcijā" izvirzīto prioritāšu praktiskai ieviešanai, pausts ziņojumā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!