Foto: LETA
Rīgas cirkam būtu jāizvēlas un jāievieš alternatīvs biznesa modelis, kurā organizācijai nevajadzētu būt pilnīgi atkarīgai no publiskā finansējuma, pausts Pievilcīgas pilsētvides biedrības Rīgas cirka jaunā modeļa vīzijas izstrādes gala ziņojumā, kas iesniegts Kultūras ministrijā (KM) un tiks izmantots cirka darbības plānošanai.

Vienlaikus ziņojumā teikts, ka Kultūras ministrijas (KM) finansējums ir absolūti nepieciešams, lai varētu segt sākotnējās nepieciešamās investīcijas, kas saistītas ar atjaunošanas darbiem un tehniskā nodrošinājuma iegādi, kā arī lielāko daļu gada ekspluatācijas izmaksu, līdzīgi kā notiek citās valsts iestādēs.

Investīcijas sniegtu nepieciešamo finansiālo un administratīvo stabilitāti, kā arī nodrošinātu māksliniecisko neatkarību, ļaujot Rīgas cirkam uzņemties zināmu risku laikmetīgā un eksperimentālā cirka izrāžu uzvešanā, liecina vīzijas izstrādes gala ziņojums.

Rīgas cirka projektā paredzēts aktīvāks darbs pie pasākumu mārketinga un pārdošanas, stabilu partnerattiecību ar privāto sektoru veidošana un pieejas meklēšana finanšu līdzekļiem no citiem publiskajiem finansējuma avotiem.

Ziņojumā pausts, ka, sadalot finansiālo risku, tā vietā, lai pakļautos tikai uz vienu vai diviem ienākumu pamatavotiem, cirks varētu uzņemties ilgtermiņa saistības attiecībā uz dažādām darbības jomām un virzīties uz vairākiem mērķiem. Viens no pamatmērķiem ir dažādot cirka ienākumus.

Tāpat plānots, ka cirks sāks aktīvu darbu pie finansējuma piesaistes no privātā sektora. Kamēr cirkam nav savas pastāvīgas telpas, veidot sadarbību ar privāto sektoru būs grūti, tomēr plānots veidot sadarbību atsevišķu izrāžu un pasākumu atbalstam.

Cirka ēkas renovācijas laikā liela daļa no finansējuma tiks izmantota ēkas pamatvajadzību uzturēšanai. Vīzijas ekonomiskais modelis paredz, ka lielu daļu ienākumu veidos Rīgas cirka ēkas telpu izīrēšana komerciāliem nolūkiem, tomēr renovācijas laikā tas nebūs iespējams.

Kā teica KM Sabiedrisko attiecību nodaļas vadītāja Lita Kokale, cirka darbības īstenošanai tiks izmantots Pievilcīgas pilsētvides biedrības Rīgas cirka jaunā modeļa vīzija, ņemot vērā Rīgas cirka darbības stratēģiju 2017.-2020. gadam.

KM uzskata, ka Rīgas cirka turpmākai darbībai nepieciešamas pārmaiņas - tam jākļūst par daudzfunkcionālu un laikmetīgu cirka mākslas, mūzikas, dejas un citu starpdisciplināru pasākumu norises vietu. Turklāt īpaši jāattīsta cirka mākslas izglītības un rezidenču programmas, rēķinoties ar to, ka no 2018. gada būs jāatsakās no savvaļas dzīvnieku izmantošanas cirka priekšnesumos.

Rīgas cirks savā darbības stratēģijā 2017.-2020. gadam, kas patlaban ir iesniegta KM, joprojām iebilst pret savvaļas dzīvnieku aizliegšanu cirka izrādēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!