Foto: LETA

Zinošs, profesionāli tālredzīgs, ļoti godīgs pret klientiem – nebūs otra tāda kolēģa kā Andris Grūtups, portālam "Delfi" sacīja Zvērinātu advokātu padomes priekšsēdētāja vietniece Guna Kaminska.

Kaminska Grūtupu raksturoja kā ļoti zinošu, kā tādu, kurš ļoti rūpīgi pēta juridisko problēmu. "Varu pateikt tikai to labāko. Tas, ko Grūtups darīja, tika darīts pēc labākās sirdsapziņas," sacīja Kaminska, piebilstot, ka ne velti viņa vadītais birojs un tie cilvēki, kas tur izgājuši savas karjeras sākumposmu, apliecina augstāko raudzi savā darbā. "Viņa vārds bija zīmols tam, ka darbs tiks padarīts izcili," uzsvēra ZAP pārstāve.

Tāpat Kaminska atzīmēja, ka Grūtups bijis ļoti godīgs pret klientiem, ja lietu uzņēmies, tad tika izdarīts viss iespējamais likumā noteiktajā kārtībā.

Grūtups advokatūrā bijis no 1980.gada 1.novembra, viņš bijis Valmieras juridiskās konsultācijas advokāts, pēc tam Siguldas juridiskās konsultācijas advokāts, vēlāk nodibinājis savu biroju, kur ilgstoši profesionāli darbojies. No1993.gada 16.novembra viņš nodibināji pats savu biroju Rīgā.

Kaminska atzīmēja, ka Grūtups bijis izcils domātājs, jurists, sabiedriskās domas veidotājs un sabiedrisks darbinieks. Par to liecina tas, ka viņš darbojies Vides Aizsardzības klubā, Latvijas Tautas frontē, kur bija gan domes loceklis, gan domes valdes loceklis. Tai pašā 1988.gadā darbojies Latvijas Juristu biedrībā un piedalījies Brāļu kapu komitejas dibināšanā.

Kā sabiedrībai nozīmīgā bijusi viņa darbošanās Augstākajā Padomē, kā arī viņa balsojums par Latvijas neatkarību.

Grūtups ļoti aktīvi līdzdarbojies normatīvo aktu veidošanā, īpaši jautājumos par taisnīguma atjaunošanu denacionalizēto namu īpašnieku interesēs.

Daudz labu un izcilu publikāciju bijis gan žurnālā "Mans īpašums", gan bijuši lielāki tiesu prakses publiskojumi, grāmatas par Civillikumu, īpašuma tiesībām.

Laba līmeņa publicistiski literārais devums bijis, Grūtupam esot Latvijas Rakstnieku savienības biedram. Savulaik labu rezonansi sabiedrībā un juristu vidē izraisījušas viņa gramatas "Tiesāšanās kā māksla", "Beilesiāde" un "Observators".

"Tās ir lietas, uz ko nav spējīgs ne katrs cilvēks un ne katrs jurists," atzina Kamniska, atgādinot, ka Grūtupam valsts teikusi paldies, piešķirot Triju Zvaigžņu ordeņa III šķiru, Barikāžu ordeni. Advokatūra viņam piešķīrusi augstāko apbalvojumu - Zelta goda zīmi.

Latvijas Juristu biedrības (LJB) vadītājs Aivars Borovkovs portālam "Delfi" sacīja, ka Grūtupu pazinis kopš 1979.gada, kad viņi kopā strādājuši prokuratūrā, krimināllietu uzraudzības departamentā.

Grūtups vēlāk no prokuratūras pārgājis uz advokatūru, viņš bijis viens no LJB dibinātājiem un biedrības dibināšanā iesaistījies ļoti aktīvi.

"Viennozīmīgi cilvēks ar tādu ļoti zinoša kolēģa reputāciju juristu vidū. Izaudzinājis virkni spēcīgu juristu Latvijā, ar kuriem dalījies zināšanās," par Grūtupu sacīja Borovkovs.

Grūtups bijis ļoti atvērts kolēģis, atsaucīgs cilvēks, sacīja Borovkovs. Viņš izteica līdzjūtību Grūtupa tuviniekiem.

Augstākās tiesas Judikatūras nodaļas vadītājs Pāvels Gruziņš, kurš ar Grūtupu Latvijas Valsts Universitātes Juridiskajā fakultātē mācījās vienā kursā, viņu raksturo kā profesionāli.

„Manā izpratnē - labākais civiltiesību praktiķis un teorētiķis," atzīst Gruziņš. Jau studiju gados Grūtups bijis kursa „smadzenes" - viens no gudrākajiem studentiem, apvienojis mācības ar darbu prokuratūrā, Universitāti beidzis ar izcilību (toreiz - sarkano diplomu). Vēlākajos gados, kad Grūtups jau strādājis par advokātu, Gruziņš novērtējis, cik skrupulozi Grūtups gatavojies katram tiesas procesam. Viņa tiesas runas vienmēr bija tik pārdomātas, ka tajās ieklausījās ne tikai tiesneši, bet arī pretējā puse, protot tās novērtēt.

Erudīts Grūtups bijis ne tikai civiltiesībās, bet pratis argumentēt jebkuru savu domu. „Viņš bija liels Latvijas patriots un nacionālists šī vārda labākajā nozīmē. Interesanta bija jebkura saruna un intervija ar viņu," vērtē Gruziņš, pastāstot, ka viņu kursam ir tradīcija reizi gadā satikties, un šajās tikšanās reizēs vēl tālajos pirmsatmodas gados bijis vērtīgi ieklausīties Grūtupa argumentētajos viedokļos un faktos balstītajos viedokļos.

Gruziņš uzsver Grūtupa aktīvo Augstākās Padomes deputāta darbu, līdzdalību nozīmīgu likumprojektu izstrādē.

Gruziņš novērtē arī Grūtupa rakstnieka talantu, viņa īpašo devumu dokumentālās prozas žanrā. Kā arī mecenātismu, nozīmīgos ziedojumus, ko viņš devis gan operai, jo mīlējis klasisko mūziku, gan savai dzimtajai pusei - skolai, baznīcai, gan citiem labdarības projektiem.

Grūtupa advokātu biroja tagadējais vadītājs advokāts Viktors Tihonovs sarunā ar portālu "Delfi" sacīja, ka ar kolēģiem ir pārrunājis notikušo, taču nolemts sīkākus komentārus presei nesniegt.

Biroja mājaslapā ievietots īss līdzjūtības teksts: "Mums ir ļoti skumji, ka mūžībā aizgājis biroja patrons Andris Grūtups. Izsakām visdziļāko līdzjūtību Viktoram, Lienei un Nadīnai."

Tihonovs sacīja, ka Grūtups jau labu laiku nav praktizējis kā advokāts. Par to, kas notiks ar viņa veidoto biroju, vēl nav izlemts.

Jau vēstīts, ka naktī uz pirmdienu pašnāvību izdarījis pazīstamais advokāts Andris Grūtups, LNT raidījumam "900 sekundes" apstiprināja Valsts policijas priekšnieks Ints Ķuzis.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!