Zivju pārstrādes uzņēmumā "Jūraslīcis" Jūrmalā pagājušajā nedēļā septiņas zivju apstrādes ceha darbinieces no grauzējiem inficējušās ar leptospirozi un viena no viņām mirusi.
Epidemioloģiskajā izmeklēšanā noskaidrots, ka svaigo zivju pārstrādes cehā, kur atklāta infekcija, ir plaša grauzēju apdzīvotība un rupji higiēnas pārkāpumi.

Viena paciente no Latvijas infektoloģijas centra (LIC), kur ārstējas inficētās sievietes, jau izrakstīta, bet pārējie turpina atlabt.

LIC speciāliste Velga Ķūse informēja, lai arī saslimšana ir ļoti smaga, dzīvības briesmas infekcijas upuriem vairs nedraud.

Šogad centrā ārstējušies aptuveni desmit leptospirozes slimnieki, savukārt pagājušajā gadā kopumā reģistrēti vairāk nekā 40 šīs slimības upuri.

Leptospiroze, tautā saukta par ūdens drudzi, ir smaga zarnu infekcijas slimība, kas izpaužas ar drudzi, sāpēm muskuļos, aknu un nieru smagiem bojājumiem. 10 - 20 procenti saslimšanu beidzas letāli.

NVVC speciālisti veikuši leptospirozes perēkļa padziļinātu epidemioloģisko izpēti un paņēmuši vides paraugus un žurkas pārbaudei. Lai izslēgtu citu ceha darbinieku inficēšanos ar smago slimību, laboratoriski izmeklēti 48 uzņēmuma darbinieki un izmeklējumu rezultāti būs gatavi šopēcpusdien. Vides paraugu izmeklējumi būs gatavi pēc mēneša.

Apsekojot darbavietu, atklājies, ka hlorēšanas iecirknī cilvēki strādā bez respiratoriem, tajā nav arī nekādas ventilācijas un darba apstākļi tajā kopumā ir nepieņemami. Praktiski netiek ievēroti arī dezinfekcijas noteikumi, tādēl inspekcija izteikusi brīdinājumu par ceha slēgšanu un uzdevusi to savest kārtībā divu mēnešu laikā.

Nekāds naudas sods uzņēmumam nav uzlikts. "Darba inspekcijai svarīgāk par soda naudām ir tas, lai cilvēki varētu strādāt normālos apstākļos," teica Elce.

Leptospirozes izraisītāju - baktēriju "Leptospira interrogans" - galvenokārt izplata grauzēji, kā arī citi dzīvnieki, piemēram, suņi, kaķi, lauksaimniecības dzīvnieki, kuri baktēriju izdala urinējot.

Ar šo slimību var inficēties, lietojot ar baktēriju piesārņotu pārtiku, ūdeni, arī peldoties piesārņotā ūdenī. Var inficēties arī tieši no dzīvniekiem, sevišķi, ja uz roku ādas ir traumas vai mikrotraumas. Galvenais profilakses pasākums ir cīņa pret grauzējiem, kā arī izvairīšanās no kontakta ar iespējamiem inficētiem objektiem.

Pēc šī gadījuma NVVC atgādina, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem visām valsts pārvaldes un pašvaldību institūcijām, kā arī namīpašniekiem ir pienākums uzturēt to īpašumā vai lietošanā esošos objektus un teritorijas atbilstoši higiēnas prasībām, nodrošināt kaitīgo posmkāju un grauzēju iznīcināšanu un nepieļaut to vairošanos.

Veicot laboratorisku pārbaudi zivju pārstrādes uzņēmuma "Jūraslīcis" darbiniekiem, pirmdien atklāti vēl trīs leptospirozes slimnieki.

Līdz ar to pagājušajā nedēļā kopumā uzņēmumā no grauzējiem ar leptospirozi inficējušās 11 zivju apstrādes ceha darbinieces un viena no viņām mirus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!