Foto: Publicitātes foto

Lai regulētu jautājumu par savvaļas dzīvnieku izmantošanu cirkā, Zemkopības ministrija sadarbībā ar Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvo padomi veidos darba grupu ar uzdevumu izstrādāt attiecīgus priekšlikumus grozījumiem likumdošanā, informēja ministrijas pārstāvji.

Pirmdien ministrijā notika Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvās padomes pirmā sēde, kuras laikā apspriests jautājums par savvaļas sugu dzīvnieku izmantošanu atrakcijās un cirkos.

Par situāciju šajā jautājumā informāciju sniedza Zemkopības ministrijas, Dabas aizsardzības pārvaldes, Pārtikas un veterinārā dienesta un nodibinājuma "Dzīvnieku drauga fonds" pārstāvji.

Padomes sēdē pieņemts lēmums rosināt aizliegt izmantot savvaļas sugu dzīvniekus atrakcijās un cirkos. Padome arī nolēma izveidot darba grupu, kam uzdots sagatavot priekšlikumus grozījumiem normatīvajos aktos un sniegt par tiem ziņojumu nākamajā padomes sēdē.

Dzīvnieku aizsardzības un labturības konsultatīvā padome izveidota pērn, lai paplašinātu sabiedrības līdzdalību dzīvnieku aizsardzības politikas veidošanā. Padomes sastāvā ir ne tikai biedrību pārstāvji, kas darbojas dzīvnieku aizsardzības jomā, bet arī pārstāvji no ministrijas, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD), Dabas aizsardzības pārvaldes, Valsts meža dienesta un biedrības "Latvijas Veterinārārstu biedrība".

Kā ziņots, ar minēto iniciatīvu oktobra sākumā pēc sarunām ar dzīvnieku aizsardzības biedrībām klajā nāca PVD. Savukārt Eiropas Veterinārārstu federācija septembrī aicinājusi Eiropas un nacionālā mēroga iestādes aizliegt savvaļas sugu zīdītāju izmantošanu ceļojošajos cirkos. Federācija pārstāv 46 veterinārārstu asociācijas no 38 Eiropas valstīm, tajā skaitā 19 valstu veterināros dienestus.

Daudzās Eiropas valstīs savvaļas sugu dzīvnieku izmantošana cirkā jau ir aizliegta. Latvijas cirkos nav pastāvīgi izmitinātu savvaļas sugu dzīvnieku. Visi savvaļas sugu dzīvnieki, kas tiek izmantoti cirka izrādēs Latvijā, tiek ievesti ar ceļojošiem cirkiem no citām valstīm.

Saistībā ar šo dzīvnieku labturību Rīgā septembra nogalē pie cirka ēkas notika kārtējā protesta akcija, ko "Dzīvnieku brīvība" rīko ik pa laikam nolūkā pievērst sabiedrības uzmanību cirka dzīvnieku problēmai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!