Foto: RIA Novosti/Scanpix

Pasaules dzīvnieku veselības organizācija Lietuvā "dzimušo" ideju par žoga būvēšanu ap Baltijas valstīm bīstamā cūku mēra atvairīšanai atzinusi par nereālu, portālu "Delfi" informēja Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) pārstāve Ilze Meistere. Jau nākamnedēļ Eiropas Komisija (EK) lems par finansējuma piešķiršanu Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumiem, Latvijai vajadzētu sešus miljonus eiro.

Ceturtdien, 5.septembrī, Viļņā notikušajā galveno veterināro inspektoru konferencē Starptautiskais epizootiju birojs jeb Pasaules dzīvnieku veselības organizācija kritiski izteicās par Lietuvas Pārtikas un veterinārā dienesta ideju uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju būvēt barjeru, lai ierobežotu mežacūku pārvietošanos. Šī ideja atzīta par nereālu.

"Arī Lietuvas kolēģi vairs tik ļoti neuzstāj uz barjeru kā profilakses pasākumu, meklējot jaunus slimības izplatīšanās ierobežošanas veidus", atzina PVD ģenerāldirektors Māris Balodis.

Nākamās nedēļas sākumā EK lems par finansējuma piešķiršanu Latvijas, Lietuvas, Igaunijas un Polijas Pārtikas un veterinārajiem dienestiem Āfrikas cūku mēra profilakses pasākumu īstenošanai.

Latvijas PVD ir pieprasījis finansējumu laboratoriskajiem izmeklējumiem gan mājas, gan meža cūkām. Tas nepieciešams, lai varētu turpināt kontrolēt situāciju gan mājas, gan meža cūku populācijā, laikus identificējot slimību, ja tā tiktu ievazāta Latvijā.

Tā kā cilvēks ar neatļautiem pārtikas produktiem bagāžā ir galvenais riska faktors Āfrikas cūku mēra ievazāšanai, PVD ir pieprasījis finansējumu dezinfekcijas pasākumu turpināšanai un stiprināšanai uz robežas ar Krieviju un Baltkrieviju, kā arī dezinfekcijas angāru būvniecībai robežkontroles punktos.

Tāpat finansējums vajadzīgs informatīvo materiālu – norāžu, dažādu skaidrojošo materiālu sagatavošanai.

Kopumā profilakses pasākumu īstenošanai ir pieprasīti 6 miljoni eiro, no kuriem lielākā daļa paredzēta dezinfekcijas angāru būvniecībai robežkontroles punktos. Dezinfekcijas angāri nepieciešami, lai pasargātu ES teritoriju kā no Āfrikas cūku mēra, tā arī no citām bīstamām dzīvnieku infekcijas slimībām. Piemēram, 2001. gadā toreiz Valsts veterinārais dienests, sadarbībā ar toreiz Sanitāro robežinspekciju veica apjomīgus autotransporta dezinfekcijas pasākumus mutes un nagu sērgas dēļ. Galvenokārt šādas pastāvīgas būves dezinfekcijas veikšanai ir nepieciešamas, lai autotransportu varētu dezinficēt jebkuros laika apstākļos, arī ziemās, kad lielā sala dēļ veikt manuālu dezinfekciju ir sarežģīti un dažkārt neiespējami.

Otru lielāko finansējuma pozīciju veidotu jau ieviesto dezinfekcijas pasākumu turpināšana – dezinfekcijas šķīdumu, speciālā apģērba un aprīkojuma iegāde, kā arī laboratorisko izmeklējumu veikšana meža un mājas cūkām.

Jau vēstīts, lai nepieļautu Āfrikas cūku mēra ievazāšanu ES teritorijā, tostarp Latvijā, PVD sadarbībā ar Muitu un Robežsardzi ir pastiprinājis robežkontroli. PVD kontrolē situāciju pierobežas meža cūku populācijā un saimniecībās, kurās tiek turētas mājas cūkas. Tur regulāri notiek laboratoriskie izmeklējumi un pārbaudīts katrs aizdomīgais mājas cūku saslimšanas vai nobeigšanās gadījums.

24.jūlijā Krievijā - Pleskavas apgabala Neveļas rajona Seņutinas ciemā, kas atrodas aptuveni 100 kilometru attālumā no Latvijas robežas, - mājas cūkām konstatēts Āfrikas cūku mēris, savukārt iepriekš - 2.jūlijā - mēris tika konstatēts Baltkrievijā, Grodņas apgabala Čepunas ciematā, kas ir aptuveni 40 kilometru attālumā no Lietuvas robežas.

Āfrikas cūku mēris ir bīstama, ļoti lipīga vīrusa izraisīta saslimšana cūku dzimtas dzīvniekiem. Dzīvnieku novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks, tādēļ šīs slimības uzliesmojums dzīvnieku turētājiem rada lielus zaudējumus.

Āfrikas cūku mēris nav bīstams cilvēkiem. Šī kaite Latvijas teritorijā nekad nav reģistrēta.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!