Foto: LETA
Saeimas Kancelejā beidzot būtu jāizveido dienests, kam būtu jāapkopo informācija un jāveic analīze, kas būtu paredzēta likumdevēja darba kvalitātes uzlabošanai, teikts Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisijas galaziņojuma projektā, pastāstīja komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL).

Balodis cer, ka komisija atbalstīs galaziņojuma projekta redakciju, kuru paredzēts publiskot nākamnedēļ. Komisija to skatīs 24.augusta sēdē, un likums nosaka, ka komisijas galaziņojums ir jāparaksta visiem komisijas deputātiem.

Secinājums par nepieciešamību veidot Saeimas analīzes dienestu izdarīts, vērtējot valsts atteikšanos no būvniecības kontroles, tajā skaitā parlamenta lomu šajā procesā. Komisijas ieskatā Valsts būvinspekcijas likvidācijas mērķis bija steidzama nepieciešamība ietaupīt valsts budžeta līdzekļus, nerēķinoties ne ar ko. Funkciju dublēšanās novēršana tika izmantota vien kā papildu arguments, kuram nebija izšķirošas nozīmes.

Valsts būvinspekcijas likvidācija ievērojami samazināja būvniecības uzraudzību, tādējādi palielinot Zolitūdes traģēdijas iestāšanās iespējamību, secināts ziņojuma projektā. Par Valsts būvinspekcijas likvidāciju solidāra atbildība ir jāuzņemas 9. Saeimai un tās apstiprinātajai valdībai, bet jo sevišķi - Ekonomikas ministrijai, kas kā atbildīgā par būvniecības jomu iniciēja Valsts būvinspekcijas likvidāciju.

Nepieciešamā dienesta analīze sevī ietvertu gan pirmslikumdošanas, gan pēclikumdošanas novērtēšanas sistēmu. Tas uzlabotu likumprojektu izstrādātāju darba kvalitāti un palielinātu likumdevēju atbildību par pieņemto tiesību normu efektivitāti. Šāda likumdošanas analīzes dienesta izveide stiprinātu Latvijas parlamentārismu un novērstu valstiskus riskus un traģēdijas. Likumdošanas analīze arī uzlabotu varas dalīšanas sistēmu un mazinātu ierēdniecības un birokrātijas ietekmi uz tautas izvēlētu tās priekšstāvju lēmumiem, kas atjaunotu uzticību demokrātijai un parlamentārismam kopumā.

Galaziņojuma projektā sniegti secinājumi arī par vairākām citām lietām.

2013. gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!