Foto: LETA
Pirms gada notikusī Zolitūdes traģēdija bija baisa ilustrācija tam, kā cilvēki dzenas pakaļ lētai un vieglai peļņai, pieminot traģēdijā bojāgājušos, piektdien piemiņas dievkalpojumā uzsvēra Latvijas Evaņģēliski luteriskās baznīcas Mežaparka draudzes mācītājs Ilmārs Rubenis.

Viņš norādīja, ka saskaņā ar Dieva vēlmi cilvēkiem ir jārūpējas par to, kas viņiem ir dots. Bet problēmas rodas tad, kad cilvēki aizmirst, ka viss, kas viņiem ir dots, nāk no Dieva, un sava pašlabuma vārdā sāk iznīcināt to, kas viņiem ir dots. "Šodienas sabiedrībā dzīšanās pēc ātras un vieglas peļņas ir kļuvusi par sistēmu, notikušais ir baisa ilustrācija tam. Tas rada iznīcību," teica garīdznieks.

Daudziem pēc šīs traģēdijas bija jautājumi par Dieva esamību, par to, kāpēc viņš nav pasargājis, kāpēc nav novērsis vai brīdinājis. Mācītājs atgādināja, ka visi cilvēku darbi ir redzami, pat ja tie tiek darīti tumsā, un ja vainīgie netiks atklāti, viņus tiesās Dievs. Tāpat viņš atgādināja, ka ir jādzīvo tāda dzīve, lai citi neciestu.

Dievkalpojumā priesteris Aivars Līcis aicināja aizlūgt par traģēdijā bojāgājušajiem, kā arī pateikties par šo cilvēku dzīves laikā darītajiem labajiem darbiem. Tāpat jāpateicas par glābējiem, kuri pildīja savus pienākumus. Viņš aicināja lūgt, lai sāpes par bojāgājušajiem pārvēršas priekā.

Piemiņas pasākumā arī izskanēja aicinājums palīdzēt tikt galā ar emocijām, kas sauc pēc atriebības un Dieva soda pār tiem, kuri vainojami traģēdijā. Izskanēja pateicība par solidaritāti, kāda piedzīvota dienās pēc nelaimes - par to, ka cilvēki viens otru atbalstīja un sniedza palīdzību, neskatoties uz valodu vai citām atšķirībām.

Dievkalpojuma noslēgumā prāvests Krists Kalniņš aicināja lūgt par Latvijas tautu un lai katrs spēj uzņemties atbildību, lai viņam uzticētie darbi tiek izdarīti pēc labākās sirdsapziņas, lai tie nenodara kaitējumu citiem. Izskanēja aicinājums par valsts vadību, lai tā zina, kas ir patiesība, jo kur ir patiesība, tur mīt arī taisnība.

''Un kur ir taisnība, cilvēki dzīvo mierā un drošībā,'' teica priesteris. Viņš aicināja ikvienu dzīvot mīlestībai, pacietībai un pateicībai un lēnprātībai. ''Pateicamies, ka mūsu tautai ir dzīva dvēsele, līdzjūtība un žēlsirdība," viņš teica.

Uz piemiņas dievkalpojumu Vecajā Ģertrūdes baznīcā bija ieradušies dažāda gadagājuma cilvēki. Cilvēki bija atnākuši pa vienam vai pat veselām ģimenēm ar maziem bērniem. Sākoties dievkalpojumam, baznīcā nebija ieradušies daudz cilvēku, tomēr pamazām dievnams pildījās ar tiem, kuri vēlas pieminēt traģēdijā bojāgājušos.

Uz dievkalpojumu bija ieradušās arī valsts un Rīgas domes amatpersonas. Starp atnākušajiem bija vairāki Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta, kā arī Valsts policijas darbinieki. Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), ierodoties dievnamā, vispirms devās sasveicināties ar katru no traģēdijā cietušajiem vai viņu tuviniekiem, kam sēdvietas dievkalpojumā ierādītas baznīcas priekšējā daļā.

Kā novēroja aģentūra LETA, dievkalpojuma laikā daudziem acīs bija asaras. Pēc dievkalpojuma Straujuma un Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) aprunājās ar traģēdijā cietušajiem vai viņu tuviniekiem

Šodien aprit gads kopš Zolitūdes traģēdijas, kad, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumta konstrukcijām, bojā gāja 54 cilvēki, bet vairāki desmiti tika ievainoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!