Foto: DELFI
Rīgas apgabaltiesa trešdien noraidīja lūgumu par vairākās Latvijas tiesās ierosināto civillietu apvienošanu, lai vienā tiesvedībā izskatītu visas daudzmiljonu civilprasības, kas iesniegtas saistībā ar pērnā gada 21.novembrī notikušo traģēdiju, kurā dzīvību zaudēja 54 cilvēki, bet vēl vairāki desmiti guva nopietnas traumas. Šis lēmums nav pārsūdzams.

Apgabaltiesa trešdien pēc SIA "Tineo" lūguma nolēma trešo personu statusā šajā lietā pieaicināt divas juridiskās personas - sagruvušās ēkas projektētāju arhitektu firmu "Kubs" un uzņēmumu "HND Grupa". Tāpat prasītāju advokāts Aldis Gobzems iesniedza tiesā prasības papildinājumus, ar kuriem nepieciešams iepazīties atbildētājiem, portālam "Delfi" sacīja tiesas preses sekretārs Aigars Bērziņš.

Viņš pastāstīja, ka trešo personu statusā pieaicinātajām firmām nepieciešams iepazīties ar prasību un sniegt savus paskaidrojumus, bet atbildētājiem - iepazīties ar prasības pieteikuma grozījumiem.

Tādejādi Rīgas apgabaltiesa trešdien atkal neuzsāka lietas izskatīšanu pēc būtības, bet tiesas sēdi atlika līdz 18.jūnijam plkst. , papildināja Bērziņš.

Jau vēstīts, ka tiesneses Ilzes Ošiņas tiesvedībā ir trīs pieteicēju - Edgara Čerņenoka, Valērijas Valentīnas Mizulas un Oksanas Vilsones prasība pret SIA "Maxima Latvija", būvkompāniju "Re&Re", SIA "Homburg Zolitūde", SIA "Tineo" un Rīgas domi, kurā tiek lūgts atlīdzināt morālo kaitējumu - ap 100 miljoniem, un atzīt atbildētāju rīcības prettiesiskumu.

Tiesa pēc būtības lietas izskatīšanu bija paredzējusi sākt jau 27.martā, taču saistībā ar vairākiem pieteiktajiem lūgumiem lietas izskatīšana tika atlikta.

Kopumā pēc pērnā gada novembrī notikušās traģēdijas Zolitūdē vairākās Latvijas tiesās tika iesniegtas prasības par kopumā 350 miljonu eiro piedziņu. Pieteikumi tika iesniegti Rīgas pilsētas Centra rajona tiesā, Rīgas rajona tiesā, Rīgas pilsētas Zemgales priekšpilsētas tiesā un Talsu rajona tiesā.

Prasībās ir septiņi atbildētāji - SIA "Maxima Latvija", SIA "Re&Re", SIA "Homburg Zolitude", SIA "Tineo", Rīgas dome, arhitektu firma "Kubs" un SIA "HND Grupa". Prasība pret Rīgas domi tiek celta tādā apmērā, kā tas noteikts Valsts pārvaldes iestāžu nodarīto zaudējumu likuma 14.panta trešajā daļā, proti, 28 457 eiro apmērā, jo ar prasību tās iesniedzēji nevis vēlas sodīt nodokļu maksātājus, bet gan konkrētas juridiskas personas.

Prasību iesniedzēji norādīja, ka gadījumā, ja pilnībā tiks apmierinātas šīs prasības un par labu prasītājiem tiks piedzīta visa summa, tad 90% no šīs summas jeb 315 miljonus eiro prasītāji ziedos labdarībai Latvijas bērniem, ugunsdzēsējiem, policistiem, mediķiem, skolotājiem, pensionāriem un arī citiem, kuri rūpējas par drošu, taisnīgu un godīgu Latviju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!