Foto: Saeimas administrācija
Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija otrdien noslēgusi teju gadu ilgu darbu, savā pēdējā komisijas sēdē galīgajā lasījumā apstiprinot galaziņojumu.

Tāpat deputāti nolēma, ka par Zolitūdes traģēdiju un tās izraisītajām sekām politiski un morāli atbildīgas ir septiņas personas - bijušais premjers Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V) un Daniels Pavļuts, bijušie Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce ("Latvijas attīstībai"), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ("Saskaņa") un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs.

Izmeklēšanas komisijas sekretārs Ints Dālderis, kura priekšlikumu deputāti otrdien noraidīja, pēc sēdes žurnālistiem norādīja, ka viņš varētu arī komisijas gala ziņojumu neparakstīt. Viņš vairākkārt uzsvēra, ka aizvien uzskata, ka politiķiem nav tiesības šādi tiesāt citus politiķus. "Tas ir tiesu sistēmas darbs," norādīja deputāts.

Pret Dāldera priekšlikumu balsoja Kārlis Seržants (ZZS), Kārlis Krēsliņš (ZZS) , Ringolds Balodis (NSL), Inguna Sudraba (NSL), Artuss Kaimiņš (LRA), Mārtiņš Šics (LRA), savukārt priekšlikumu atbalstīja Ints Dālderis (V ), Aleksejs Loskutovs (V), Igors Zujevs ("Saskaņa"), Juris Vectirāns (ZZS) un Zenta Tretjaka ("Saskaņa"), bet Inguna Rībena (NA) balsojumā nepiedalījās.

Savukārt galīgā galaziņojuma apstiprināšanai atbalsts bija pārliecinošāks – par balsoja Sudraba, Rībena, Balodis, Šics, Kaimiņš, Seržants, Vectirāns un Krēsliņš. Pret balsoja Dālderis un Loskutovs, bet Zujevs un Tretjaka atturējās.

Lai komisijas ziņojumu varētu nolasīt Saeimas plenārsēdē, to ir jāparaksta komisijas vadītājam un sekretāram. Komisijas vadītājs Ringolds Balodis (NSL) gan bija skeptisks pret šādiem Dāldera plāniem, pieļaudams, ka, iespējams, ja Dālderis tiešām nevēlēsies parakstīt galaziņojumu, komisija varētu lemt par jauna sekretāra ievēlēšanu.

Jau vēstīts, ka iepriekš ziņojuma apstiprināšana uz laiku tika atlikta, lai vienotos par politiski un morāli atbildīgo septiņu personu vārdu iekļaušanu ziņojumā.

Oktobra sākumā atsevišķi komisijas locekļi vienojušies izsvītrot vaininieku uzvārdus. Ar šādu priekšlikumu klajā nāca Dālderis. Taču, atbalstot šādu priekšlikumu un nenorādot politiski un morāli atbildīgās personas vispār, citi deputāti, piemēram, deputāts Artuss Kaimiņš (LRA) ziņojumu neparakstīs. Līdz ar to radies liels risks, ka galaziņojums netiks pieņemts, iepriekš skaidroja Balodis.

"Vienotības" pārstāvji ir pret uzvārdu norādīšanu, bet neskaidra bija deputātes Ingunas Rībenas (NA), kā arī partijas "Saskaņa" un Zaļo un zemnieku savienības pārstāvju nostāja.

Latvijas Reģionu apvienības un partijas "No sirds Latvijai" pauduši atbalstu uzvārdu iekļaušanai.

Tāpat ziņots, ka Zolitūdes traģēdijas izmeklēšanas komisijas galaziņojuma projektā vērsta uzmanība uz vairākām nepilnībām, tostarp par nenormālu nosaukta situācija, ka jaunajam būvniecības regulējumam nepieciešama virkne uzlabojumu.

Nepilnības atklātas arī būvmateriālu tirgus uzraudzībā un iepirkumu jomā, kur zemākās cenas principa dēļ tiek izslēgta iespēja iegūt kvalitatīvu rezultātu. Tāpat tiek rosināts arī piešķirt pašvaldībām tiesības atteikt ēku būvniecību ētisku apsvērumu dēļ.

Parlamentārās izmeklēšanas komisija par Latvijas valsts rīcību, izvērtējot 2013. gada 21. novembrī Zolitūdē notikušās traģēdijas cēloņus, un turpmākajām darbībām, kas veiktas normatīvo aktu un valsts pārvaldes un pašvaldību darbības sakārtošanā, lai nepieļautu līdzīgu traģēdiju atkārtošanos, kā arī par darbībām minētās traģēdijas seku novēršanā tika izveidota 2014. gada 11. novembrī uz vienu gadu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!