Rīgas zoodārza ziloņu mājas projektam jābūt gatavam līdz nākamā gada 1.septembrim.
To paredz zvēru dārza un pilnsabiedrības ARP - MFS noslēgtais līgums, informēja zoodārza direktors Rolands Greiziņš.

"Ceram, ka līdz 1.septembrim projekts būs gatavs," viņš sacīja.

Firmai februāra sākumā jāatrāda zoodārza vadībai ziloņu mājas skiču projekts, savukārt zoodārzs projektēšanai atvēlētos 90 tūkstošus latu apņēmies maksāt pa daļām.

Greiziņš atgādināja, ka projektēšanai nauda piešķirta no valsts budžeta, savukārt joprojām neatrisināts ir jautājums par finansējumu zoodārza barības virtuvei. Tā kā jauno ziloņu māju iecerēts būvēt vietā, kur šobrīd atrodas novecojusī barības virtuve, vispirms nepieciešams atbrīvot teritoriju un barības virtuvi celt citā vietā. Zoodārzs gandrīz 400 tūkstošus latu šim nolūkam lūdza Rīgas domē, taču deputāti naudas piešķiršanu neatbalstīja.

Jau vēstīts, ka nepiemēroto dzīves apstākļu dēļ Rīgas zoodārza ziloņi Radža un Rupa pērn oktobra sākumā devās uz Nīderlandi - Radžas mājvieta nu ir Emmenes zoodārzs, bet ziloņmāti Rupu pieņēma Arnhemas zoodārzs.

1914.gadā celtajā ziloņu un nīlzirgu mītnē Rīgā nebija iespēju nodrošināt dzīvnieku bioloģiskajām prasībām atbilstošus turēšanas apstākļus. Noteikumi paredz, ka ziloņi jātur nevis pa vienam vai pa pāriem, bet gan grupās - kopā ar vienu tēviņu jābūt vismaz trim vai četrām mātītēm. Lai pildītu šīs prasības, pašreizējā ziloņu mītne jāpaplašina vismaz trīs reizes.

Jau 1999.gadā Lielbritānijas zooloģisko dārzu federācijas zoodārzu licencēšanas komisija pēc neoficiālas Rīgas zoodārza inspekcijas norādīja, ka Rīgas ziloņu, tapiru un nīlzirgu māja būtu jāslēdz un tās iemītnieki jāizvieto tiem piemērotākās mītnēs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!