Foto: LETA
Eksprezidenta Valda Zatlera dibinātā Zatlera Reformu partiju (ZRP) par finanšu ministra amata kandidātu izvēlējās ekonomistu Vjačeslavu Dombrovski, liecina portāla "Delfi" rīcībā esošā neoficiālā informācija.

Par Dombrovska kandidatūru ceturtdien vienojās partijas valde.

Dombrovskis strādājis pie ZRP ekonomiskas programmas. Augustā sākumā, prezentējot programmu, viņš uzsvēra, ka "mēs nesolām uzreiz visu, bet dažas konkrētas lietas, un pēc trīs gadiem jūs varēsiet pārliecināties, vai mums tas izdevās".

ZRP apņēmusies samazināt budžeta deficītu zem 2,5% no iekšzemes kopprodukta (IKP) jau nākamajā gadā, kā arī sola nepieļaut valdības parāda tālāku procentuālu pieaugumu attiecībā pret IKP. ZRP arī vēlas stiprināt valsts fiskālo disciplīnu likumdošanā, tai skaitā Satversmē, kā arī nodibināt no politiķiem neatkarīgu fiskālo padomi šīs disciplīnas uzraudzībai.

Ekonomists Dombrovskis iepriekš skaidroja, ka šādas padomes uzdevums būs "apgrūtināt to, ka politiķi darītu tā, ka pēc tam pašiem ir grūti". Viņš to salīdzināja ar situāciju, kad cilvēks, ierodoties ballītē, atdotu automašīnas atslēgas sievai, baidoties, ka dzērumā vēlēsies braukt. "Tas nenozīmē, ka viņš vairs atslēgas no sievas nedabūs un braukt tiešām nevarēs, bet procesu tas apgrūtinās," skaidroja ekonomists.

ZRP arī vēlas no 2013.gada budžetu veidot saskaņā ar "nulles budžeta principiem", kur katras pozīcijas pamatā ir nepieciešamība, nevis vēsturiskais faktors.

"Saskaņas centra" iespējamais premjera amata kandidāts, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) iepriekš publiski paudis, ka viņa "labākais draugs Vjačeslavs Dombrovskis raksta ZRP ekonomikas programmu", bet "Dombrovskis ir pilnīgi traks liberālis, un es nezinu, cik tas ir labi Latvijai pašreizējā situācijā". Tāpēc Ušakovs uzskata, ka "no Zatlera kunga mums vajadzētu sagaidīt skaidru piedāvājumu, lai saprastu, kas būs tālāk".

Jau ziņots, ka ZRP ZRP nodibināta 23.jūlijā, kad notika Zatlera ierosinātais referendums par Saeimas atlaišanu. Zatlers pēc nepārvēlēšanas prezidenta amatā nolēma iesaistīties politikā un dibināt savu partiju. Viņš noraidīja piedāvājumu pievienoties partiju apvienībai "Vienotība", jo, viņaprāt, tad neizdotos izveidot valdību bez oligarhu partijām - Latvijas Pirmās partijas, ZZS un nu jau likvidētās Tautas partijas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!