Foto: DELFI
Zatlera reformu partijai (ZRP), kas kā otrā piedalījās 11.Saeimā ievēlēto politisko spēku konsultācijās ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, ar prezidentu saskanot viedokļi, ka šobrīd Latvijā nepieciešama pēc iespējas plašāka valdības koalīcija, kas garantētu stabilitāti laikā, kad pasaulei draud jauns ekonomiskās krīzes vilnis, un valdības ministriem jābūt pēc iespējas profesionālākiem.

Tā žurnālistiem pēc tikšanās ar prezidentu sacīja ZRP vadītājs un eksprezidents Valdis Zatlers.

Zatlers pavēstīja, ka prezidents ir informēts par partijas sarunām ar iespējamiem koalīcijas partneriem – "Vienotību", un viņam iesniegts arī abu politisko spēku kopīgi izstrādāts dokuments, kurā apkopoti saskarsmes punkti un atšķirības partiju programmās.

Zatlers uzsvēra, ka arī ar prezidentu runāts par programmatiskajiem jautājumiem, nevis premjera personālijām, jo par to būtu jāvienojas partijām, kuras izlems strādāt koalīcijā. Zatlers vairākkārt uzsvēra, ka Bērziņš piekritis ZRP viedoklim, ka mērķis ir izveidot valdību, kas strādātu kā ap rīcības plānu saliedēta komanda.

Zatlers arī norādīja, ka partijas premjera amata kandidāts joprojām ir Edmunds Sprūdžs, un prezidentam Bērziņam bija iespēja "gūt labu ieskatu" par viņa redzējumu. Sprūdžs, vaicāts, kā viņš šobrīd vērtē savas izredzes kļūt par premjeru, norādīja, ka prezidentam pēc sarunas bija iespēja izdarīt secinājumus, bet kādus, viņš pats atturēsies komentēt.

Zatlers arī norādīja, ka tuvākajās divās dienās turpināsies intensīvas sarunas ar "Vienotību" ekspertu grupās, vēlāk divas dienas notiks intensīvas politiskās sarunas. Viņš pauda, ka brīdis, kad tikšot panākta vienošanās par nākamo koalīciju, neesot tāls.

Zatlera ieskatā ZRP un "Vienotības" tandēmā dominējošo lomu spēlējot viņa vadītā partija, jo diskusiju pamatā esot ZRP programma. Zatlers atzina, ka šobrīd koalīcijas veidošanā "esam gājuši grūtāko, arī medijiem grūtāk saprotamu ceļu, pamatā strādājām pie rīcības plāna un tikai pēc tam skatāmies, kurš ministrs to varētu labāk realizēt". Viņš norādīja, ka parasti koalīcijas veidošana sākās, ātri sadalot atbildības nozares starp partijām un amatus politiķiem.

Zatlers arī atgādināja, ka viņam pašam, esot prezidenta amatā, trīs reizes ir nācies nominēt premjera amata kandidātu, un, viņa ieskatā, arī šajā reizē vispirms notiks prezidenta sarunas ar visām Saeimā ievēlētajām partijām, un konkrēti lēmumi varētu būt tikai pēc tam.

Jau ziņots, ka Sākoties 11.Saeimā ievēlēto partiju konsultācijām ar Valsts prezidentu Andri Bērziņu, lielāko mandātu skaitu ieguvušās apvienības "Saskaņas centrs" līderi trešdien prezidentam apliecināja, ka joprojām par labāko uzskata trīs lielāko nākamajā parlamentā ievēlēto spēku – SC, Zatlera reformu partijas (ZRP) un "Vienotības" - koalīciju.


Lai gan iespējamie "trešie partneri"- "Saskaņas centrs" un Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - ir pieņēmuši Zatlera reformu partijas (ZRP) piedāvājumu veidot divas paralēlas ekspertu grupas trijatā ar "Vienotību" un ZRP, pati "Vienotība" par šādu risinājumu bija "apmulsusi", tāpēc aicināja ZRP kā tuvāko partneri veidot nākamās valdības koalīcijas kodolu un jau nākamās nedēļas sākumā sarīkot abu jaunievēlēto 11.Saeimas frakciju deputātu kopīgu tikšanos.

Piektdien ZRP un "Vienotība" vienojās kopā strādāt pie dokumentiem trijos blokos - ekonomika un finanses; tiesiskums un drošība un sociālie un humanitārie jautājumi, lai trešdien kopīgi varētu tos iesniegt Valsts prezidentam Andrim Bērziņam. Savukārt par amatiem un koalīcijas modeļiem partijas runās tikai pēc pirmā sarunu raunda ar prezidentu.

Kamēr ZRP un "Vienotība", kurām kopā jaunievēlētajā Saeimā ir 44 no 100 deputātu balsīm, nevieš skaidrību par iespējamo trešo koalīcijas partneri - SC vai Nacionālo apvienību VL-TB/LNNK - prezidents Andris Bērziņš pauda, ka labākā koalīcija būtu pēc iespējas plašāka.

Saskaņā ar provizoriskajiem 11.Saeimas vēlēšanu rezultātiem SC ieguva 31 mandātu, ZRP - 22, "Vienotība" - 20, Nacionālā apvienība VL-TB/LNNK - 14, bet Zaļo un zemnieku savienība - 13 deputātu vietas.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!