Foto: LETA

Situācija attiecībā uz žurnāla "Ir" izdevēja apķīlāšanu ir nopietni izvērtējama, jo skar būtiskas Latvijas Republikas Satversmē paredzētās tiesības uz vārda brīvību, paziņojumā uzsver Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V).

"Tiesu varai savas kompetences ietvaros patlaban būtu sabiedrībā jāsniedz nepārprotams pamatojums un jānovērš publiskajā telpā izskanējušās bažas par piemērotās prasības samērīgumu, kā arī jānovērš publiski izskanējušās aizdomas par neatkarīgās žurnālistikas ietekmēšanu," norāda premjere.

"Delfi" jau ziņoja, ka Rīgas Centra rajona tiesa, apmierinot maksātnespējas administratora Māra Sprūda pieteikumu, nolēmusi apķīlāt žurnāla "Ir" izdevēja AS "Cits medijs" aktīvus 22 979 eiro apmērā.

Lēmums pieņemts civillietā, kurā Sprūds vēršas pret "Ir" saistībā ar žurnāla pētnieciskajām publikācijām, prasot kompensāciju par goda un cieņas aizskaršanu. Žurnāls "Ir" pilnībā noraida Sprūda prasību un tiesas lēmumu par aktīvu apķīlāšanu uzskata par nesamērīgu un demokrātiskā valstī nepieļaujamu uzbrukumu vārda brīvībai.

"Šis ir pirmais mums zināmais gadījums Latvijas tiesu praksē, kad pret mediju vērstā prasībā par goda un cieņas aizskārumu tiesa piemēro mantisko nodrošinājumu jeb "iesaldē" izdevniecības līdzekļus, kaut gan lietas izskatīšana pēc būtības nav sākta un līdz ar to nav zināms, vai kompensācijas prasība ir pamatota," teikts žurnāla paziņojumā.

Rīgas Centra rajona tiesa tiesneses Sandras Meliņas personā lēmumu par "Cits medijs" naudas un mantas apķīlāšanu 22 979 eiro apmērā pieņēmusi, apmierinot Sprūda pieteikumu par prasības nodrošināšanu civillietā, kurā pazīstamais maksātnespējas administrators šo summu norādījis kā vēlamo kompensāciju, vēršoties pret žurnāla "Ir" publikāciju "Maksātnespējas ķēķis".

Šī 2012.gada septembra publikācija ir daļa no pētniecisko rakstu sērijas, kurā žurnāls "Ir" atklāj būtiskas problēmas maksātnespējas administrēšanas procesā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!