Korupcijas novēršanas un apkarošanas biroja (KNAB) ierosinātajā lietā saistībā ar iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu figurē arī bijušā Valsts prezidenta Andra Bērziņa un Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) Saeimas frakcijas vadītāja Augusta Brigmaņa vārdi, atsaucoties uz neoficiālu informāciju, ceturtdien vēsta žurnāls "Ir".

Kā ziņots, KNAB pagājušajā nedēļā aizturēja Jūrmalas mēru Gati Truksni kriminālprocesā par iespējamu partiju nelikumīgu finansēšanu lielā apmērā. Truksnim tajā piemērots aizdomās turētā statuss, tāpat aizturēti vēl trīs cilvēki, tostarp ar partiju "No sirds Latvijai"saistītais Jorens Raitums un uzņēmējs Jūlijs Krūmiņš.

Kā raksta "Ir", eksprezidentam Bērziņam kā labam Krūmiņa kaimiņam Siguldā, iespējams, uzticēts atrast turīgus formālos ziedotājus ar atbilstošiem ienākumiem, kas īsto naudas devēju vietā iemaksātu vairākus desmitus tūkstošu ZZS priekšvēlēšanu kampaņai.

Savukārt Brigmanis figurē kā par finansējumu ZZS atbildīgais vadības pārstāvis, kuru Truksnis informējis par to, kā viņam sokas ar naudas piesaistīšanu, vēsta žurnāls.

Bijušā prezidenta Bērziņa komentāru žurnālam "Ir" nav izdevies noskaidrot, jo viņš uz telefona zvaniem un īsziņām nav atbildējis. Arī Truksnis žurnālam neesot atsaucies.

Savukārt Brigmanis žurnālam atbildējis izvairīgi, sakot "es šobrīd neizdalīšu nevienu individuālu sarunu. Mans kā Zemnieku savienības priekšsēdētāja pienākums ir rūpēties par to, lai ir ziedojumi."

Brigmanis arī norādījis, ka likums precīzi nosaka ziedošanas kārtību, piebilstot, ka "katrs ziedotājs nes savu personīgo atbildību" par tās ievērošanu. Par eksprezidenta Bērziņa iespējamo lomu Brigmanim nekas neesot zināms, raksta žurnāls.

Savukārt uzņēmējs Krūmiņš noliedzis slēptu atbalstu ZZS kampaņai Jūrmalā. Krūmiņš žurnālam stāstījis, ka ZZS esot ziedojis tikai vienreiz – izņēmuma kārtā 2014. gadā Ivetas Grigules kampaņai Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

Naudas jautājumu kārtošanu ar kaimiņu, eksprezidentu Bērziņu Krūmiņš žurnālam noliedzis. "Es neesmu viņam neko devis. Bērziņš nav tas cilvēks, kam es varu iedot naudu," Krūmiņa teikto citē žurnāls. Savas attiecības ar eksprezidentu Bērziņu Krūmiņš raksturojis, sakot: "Viņš atbrauc pie manis [nomedītu] cūku nodīrāt, es aizbraucu pie viņa tenisu paspēlēt, mums nekādu attiecību nav".

Žurnāls raksta, ka tam kļuvis zināms, ka Krūmiņam tiesa piemērojusi aizliegumu sazināties kopumā ar 14 cilvēkiem, kuru vidū varētu būt personas, par kurām ir aizdomas saistībā ar partiju nelikumīgu finansēšanu. Krūmiņa advokāts Egons Rusanovs atzinis, ka tie visi "ir vairāk vai mazāk Latvijā zināmi" cilvēki. Vārdus Rusanovs atteicies izpaust, kā arī to, vai šo personu vidū ir eksprezidents Bērziņš.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!