Foto: AFI
Simona Vīzentāla centrs izplatījis paziņojumu, kurā nosodīts otrdien Administratīvajā rajona tiesā pieņemtais lēmums, ar kuru atcelts Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) 19.jūnija lēmumu neatļaut 1.jūlijā pie Brīvības pieminekļa pieminēt Rīgas atbrīvošanu no PSRS 1941.gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā.

Protestējot un paužot sašutumu par lēmumu atļaut pieminēt nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu Rīgā, Simona Vīzentāla centra Izraēlas biroja direktors Efraims Zurofs savā paziņojumā šo tiesas lēmumu nosaucis par "neizprotamu un cietsirdīgu aizvainojumu" visiem nacisma upuriem un tiem, kuri cīnījās, lai glābtu pasauli no nacistu totalitārisma.

"Ir neaptverami, ka NATO un ES dalībvalsts var atļaut notikt kam tādam. Svinot nacistu ienākšanas gadadienu Rīgā 1.jūlijā, tiek sveikta masu slepkavošana, ko Latvijā veica nacisti, galvenokārt - ebreju, bet arī komunistu, čigānu un garīgi slimo slaktēšana. Rīkojot šādu pasākumu pie Brīvības pieminekļa, tiek aizvainoti arī visi tie, kas cīnījās par demokrātisku Latviju, stingri aizstāvot savus uzskatus," teikts Zurofa paziņojumā. "Mēs aicinām cilvēkus ar veselo saprātu nepieļaut Rīgā šādu aizvainojumu un skaidri un nepārprotami paust, ka Latvijā netiks paciesta nacisma, 20.gadsimta sērgas, glorifikācija."

Kā ziņots, Administratīvā rajona tiesa šodien apmierināja Ulda Freimaņa pieteikumu un atcēla Rīgas pilsētas izpilddirektora Jura Radzeviča (LPP/LC) 19.jūnija lēmumu neatļaut 1.jūlijā pie Brīvības pieminekļa pieminēt Rīgas atbrīvošanu no PSRS 1941.gadā un nacistiskās Vācijas karaspēka ienākšanu galvaspilsētā.

Kā iepriekš informēja Administratīvās rajona tiesas priekšsēdētājas palīdze Ksenija Novikova, tiesa arī nolēma piedzīt no Rīgas pašvaldības par labu pasākuma pieteicējam Freimanim viņa samaksāto valsts nodevu 20 latu apmērā. Spriedums ir izpildāms nekavējoties, bet to varēs pārsūdzēt kasācijas kārtībā Augstākās tiesas Senātā 30 dienu laikā no 12.jūlija, kad būs pieejams pilns sprieduma teksts.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!