Zviedrijas parlamenta deputāte un Zviedrijas starptautisko adopciju pārvaldes (NIA) prezidente Sūzana Ebersteina (Susanne Eberstein) ir sašutusi par Latvijā izskanējušo informāciju, ka no Latvijas adoptētie bērni zviedru ģimenēs seksuāli izmantoti.
Tā kā NIA nav konstatējusi nekādas šādu noziegumu esamības pazīmes, viņa vēstulē Saeimai un visām iesaistītajām Latvijas iestādēm un organizācijām prasa informāciju no tā avota vai avotiem, kas apgalvo - šādi gadījumi bijuši.

"Kas ir apmeklējis Zviedriju un kad? Mēs vēlamies zināt attiecīgo ģimeņu vārdus Zviedrijā, kā arī to pilsētu vai pašvaldību nosaukumus, kur viņi dzīvo, lai mēs varētu uzsākt izmeklēšanu un veikt citus nepieciešamos pasākumus," teikts vēstulē.

NIA neesot saņēmusi nekādu informāciju par apsekošanu, kas it kā tikusi veikta starp Zviedrijā adoptētajiem latviešu bērniem.

Jau vestīts, ka ar ziņām par adoptēto bērnu seksuālo izmantošanu Zviedrijā nāca klajā krievu valodā iznākošais "Čas", atsaucoties uz Rīgas bērnu tiesību aizsardzības centra direktoru Jāni Gulbi. Saskaņā ar laikrakstā minēto aptuveni 60% adoptēto bērnu Zviedrijā seksuāli izmanto viņu audžuvecāki. To it kā noskaidrojuši kādi "mūsu darbinieki", veicot inspekciju audžuģimenēs. Tāpat Gulbis norādījis, ka bērni tiek adoptēti nelegāli, Latvijas "ēnu starpnieki" vilto dokumentus un bērnus pārdod, par ko gadā nopelna 3 - 4 miljonus ASV dolāru.

Gulbis kategoriski noliedzis, ka būtu šādas ziņas sniedzis, bet laikraksts apgalvo, ka tā rīcībā ir sarunas ieraksts, tomēr joprojām nav skaidrs, kurš ir kļūdījies.

Gulbis trešdien informēja, ka laikraksta pārstāvji solījuši informāciju par Zviedrijā seksuāli izmantotajiem adoptētajiem bērniem atsaukt.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!