Foto: F64

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) deputāti iesnieguši Saeimas prezidijā grozījumus Satversmē, kas paredz, ka Valsts prezidentu ievēl tauta, portālam "Delfi" apstiprināja parlamentārietis Armands Krauze (ZZS).

Šobrīd Satversmē ir noteikts, ka Valsts prezidentu ievēlē aizklāti, balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļa balsu vairākumu. Taču grozījumi paredz noteikt, ka Valsts prezidentu ievēl "Latvijas tauta uz četriem gadiem vispārīgās, vienlīdzīgās, tiešās un aizklātās vēlēšanās".

Tāpat likumprojekts paredz, ka pēc ne mazāk kā puses visu Saeimas locekļu priekšlikuma var rosināt Valsts prezidenta atlaišanu. Par to pēc tam deputāti lemtu slēgtā Saeimas sēdē un ar ne mazāk kā divu trešdaļu visu Saeimas locekļu balsu vairākumu var nolemt rosināt Valsts Prezidenta atlaišanu. Savukārt pēc tam izdarāma tautas nobalsošana.

Kā portālam "Delfi" norādīja Krauze, Latvijas Zemnieku savienība, viena no ZZS kodolpartijām, vienmēr ir iestājusies par tautas vēlētu prezidentu. "Mēs vēl joprojām uzskatām, ka tautai ir jādod tiesības vēlēt prezidentu. Tāpēc, ņemot vērā, ka tas viss ir aktuāli, mēs iesniedzām likumprojektu," iezīmēja deputāts. Jāatzīmē, ka šobrīd Saeimā notiek darbs pie grozījumiem Satversmē, kas paredz atklātu Valsts prezidenta ievēlēšanu.

Grozījumus Saeimā iesnieguši vairāki ZZS deputāti: Krauze, Valdis Kalnozols (ZZS), Juris Vectirāns (ZZS) un Līga Kozlovska (ZZS), kā arī pie frakcijām nepiederošais deputāts Gunārs Kūtris, kurš rudenī gaidāmajās vēlēšanās startēs no ZZS.

Vēstīts, ka valsts konstitūcija nosaka, ka Saeima Satversmi var grozīt sēdēs, kurās piedalās vismaz divas trešdaļas Saeimas locekļu. Grozījumus pieņem trijos lasījumos ar ne mazāk kā divu trešdaļu klātesošo deputātu balsu vairākumu.

Plānots, ka nākamajā Saeimas sēdē – 20. septembrī – parlaments varētu lemt par šo grozījumu nodošanu komisijām.

Ziņots, ka Saeimas Juridiskā komisija ceturtdien atbalstīja grozījumus Latvijas Republikas Satversmē, kas paredz Valsts prezidenta atklātu ievēlēšanu, izskatīšanu Saeimā otrajā lasījumā. Saeima otrajā lasījumā varētu lemt jaunnedēļ.

Likumprojektu par grozījumiem Satversmē iepriekš Saeimā iesniedza Latvijas Reģionu apvienība (LRA).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!