Foto: Valsts kanceleja

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministru tikšanās ar Krievijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču nemainīs Latvijas oficiālo pozīciju, lai arī var tikt uzskatīta kā palīdzības meklēšana valsts rūpniekiem, žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Kučinskis žurnālistiem skaidroja, ka jautājums par zemkopības ministra Jāņa Dūklava (ZZS) tikšanos ar Dvorkoviču pārrunāts pirmdienas koalīcijas partiju sadarbības sēdē, un ministrs "koalīcijas partnerus pārliecinājis par savas tikšanās lietderību".

"Latvijas oficiālā pozīcija netiek mainīta. Šī tikšanās vairāk uzskatāma kā palīdzība Latvijas rūpniekiem," sacīja Kučinskis. Arī pārējie koalīcijas partneri pauda, ka viens otram apliecinājuši - Eiropas Savienības (ES) noteikto ekonomisko sankciju jautājumā pret Krieviju Latvijas pozīcija nav mainījusies un nemainīsies līdz netiks ievērota Minskas vienošanās par situāciju Ukrainā.

Pats Dūklavs norādīja, ka pirmdienas sēdē pilnībā ir atbildējis uz partneru jautājumiem un "atkārtoti skaidroties negrasās". Zemkopības ministrs norādīja, ka uz papildu jautājumiem atbildēs tikai, ja to prasīs premjerministrs.

Pārējie koalīcijas partneri gan bija izvairīgāki - Nacionālās apvienības pārstāvis, Saeimas deputāts Jānis Dombrava sacīja, ka tikšanās raisījusi dažādus jautājumus. "Vajadzēja rīkot oficiālu tikšanos, kura pēc tam varēja kaut vai pāriet neformālās vakariņās. Tad nebūtu šo diskusiju un nebūtu šī noslēpumainības plīvura," sacīja Dombrava.

Arī "Vienotības" priekšsēdētāja vietnieks Edvards Smiltēns sacīja, ka šāda veida tikšanās reizēm jābūt protokolētam, lai visiem būtu skaidrs par ko tiek runāts. Smiltēns norādīja, ka lielākā neizpratne esot par finanšu ministres Danas Reiznieces-Ozolas (ZZS) klātbūtni sarunā, runājot par ekonomikas ministra kompetencē esošiem jautājumiem - piemēram, par gāzi.

Gan Smiltēns, gan Dombrava norādīja, ka cer, ka nākotnē šādas situācijas vairs neradīsies. Dūklavs gan uzreiz norādīja, ka norisināsies gan, jo neformālas tikšanās ir daļa no amatpersonu darba. Viņš pauda, ka piecu gadu laikā daudz reizes ir piedalījies un turpinās piedalīties šāda veida tikšanās, jo tā esot ierasta prakse.

Tas arī esot veids kā labāk pārstāvēt rūpniekus, jo neformālās vizītes laikā apmeklējot zivju pārstrādes uzņēmumus, viņš esot spējis Dvorkovičam parādīt Latvijas rūpniecību no labākās puses, norādot - "lūk, šādu uzņēmumu jūs esat atzinuši par neatbilstošu prasībām". Dūklavs esot arī saņēmis Dvorkoviča solījumu interesēties par Latvijas zivjrūpnieku iespējamo nākotni Krievijas tirgū.

Jautāts par tikšanās svarīgumu, Dūklavs norādīja, ka "piedāvājumu var vai nu pieņemt vai atteikt" un neesot bijis iemesla atteikties. Par šo tikšanos arī ticis informēts ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs ("Vienotība").

Savukārt uz tikšanās otru daļu - vakariņām - Reiznieci-Ozolu (ZZS) un satiksmes ministru Uldi Auguli (ZZS), Dūklavs uzaicinājis pats personīgi un vienkārši nav uzskatījis par svarīgu informēt ārlietu ministru. Dūklavs jautāja vai tad viņam vajadzētu par katru personu atskaitīties ārlietu ministram, īpaši ja tikšanās laikā nekas īpašs neesot ticis pārrunāts - Reizniece-Ozola uzdevusi vienu jautājumu, saistītu ar gāzi, taču Augulis runājis par savas kompetences lietām - dzelzceļa pārvadājumiem.

"Es domāju, ka ministri ir pietiekami pierādījuši savu lojalitāti valstij, lai nerastos šaubu ēna. Vai tad mēs nevarētu aprunāties ar vienu augsta līmeņa darbinieku no citas valsts. Auguļa jautājumi bija ļoti trāpīgi, es domāju, ka Dana [Reizniece-Ozola] varēja paprasīt vēl kaut ko. Bet šādās pusdienās jau netiek runāts tikai par darbu. Par sportu runājām, šahu, visu ko," sacīja Dūklavs.

Šādas tikšanās esot iespēja pārrunāt jautājumus, par kuriem formālā gaisotnē nav iespējams - tur esot tikai "pieci jautājumi un jau iepriekš sagatavotas atbildes, smuki atsveicināmies un atā", sacīja Dūklavs.

Gan Dombrava, gan Smiltēns gan norādīja, ka esot kopējas vadlīnijas, pēc kurām šādas tikšanās jāveido un šoreiz tās tikušas pārkāptas, īpaši ņemot vērā, ka tikšanās aizvadīta ar Krievijas amatpersonu. Abi politiķi skaidri neatbildēja uz jautājumu vai jautājums uzskatāms par izsmeltu.

Jau vēstīts, ka Krievijas premjerministra Medvedeva vietnieks Dvorkovičs apmeklējot Rīgu, ticies ar trīs Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) ministriem. Neformālā tikšanās notikusi zivju pārstrādes rūpnīcā "Karavela", un tajā piedalījušies finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola, satiksmes ministrs Uldis Augulis un Dūklavs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!