Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) no Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (V) gaida piedāvājumu par kompensāciju mehānismu mazturīgajiem saistībā ar elektroenerģijas cenu celšanos pēc elektroenerģijas tirgus atvēršanas jeb liberalizēšanas, sacīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis.

ZZS joprojām ir ļoti skeptiska attieksme pret to, ka elektroenerģijas tirgus tiek liberalizēts jeb atvērts 1.aprīlī. Politiskais spēks iepriekš balsoja pret to. ZZS gan nerosinās likuma grozījumus, lai atceltu noteikto liberalizācijas termiņu, sacīja frakcijas priekšsēdētājs.

Straujuma ir informējusi, ka gatavos kompensāciju mehānismu mazturīgajiem. Šī jautājuma risināšanā iesaistīsies arī Labklājības ministrija. Pašlaik budžetā paredzētie apmēram 2,5 miljoni lati nav pietiekama summa, norādīja Brigmanis.

ZZS pie saviem priekšlikumiem mazturīgo iedzīvotāju situācijas uzlabošanai saistībā ar elektroenerģijas cenu celšanos strādās trīs "komandās". Politiskā spēka priekšlikumus un grozījumus normatīvajos aktos sagatavos deputāte Dana Reizniece-Ozola (ZZS) sadarbībā ar Zemkopības ministrijas parlamentāro sekretāru Gati Ābeli (LZS).

Tāpat pie šī jautājuma strādās parlamentārieši Ingmārs Līdaka (ZZS) un Jānis Klaužs (ZZS) Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisijā, savukārt trešo "komandu" veidos Sociālo un darba lietu komisijas priekšsēdētāja Aija Barča (ZZS) un Labklājības ministrija (LM).

Kā ziņots, pašvaldībām saistībā ar elektroenerģijas tarifu kāpumu mērķdotācija varētu būt nevis 15%, bet gan 20%, 11.februārī žurnālistiem pavēstīja Straujuma.

11.februārī tikšanās laikā ar labklājības ministru Uldi Auguli (ZZS) apspriesti iespējamie risinājumi, kā maznodrošinātajiem kompensēt elektroenerģijas tarifu pieaugumu, kas sagaidāms pēc elektroenerģijas tirgus liberalizācijas. Tiekoties ar LM, Ekonomikas ministrijas un Finanšu ministrijas pārstāvjiem, ir panākta vienošanās, ka ir nepieciešams veikt papildu aprēķinus, paplašinot kompensācijas saņēmēju loku. Tāpat ir panākta vienošanās, ka mērķdotācija pašvaldībām sākotnēji plānoto 15% vietā būs 20%, klāstīja Straujuma.

Straujuma gan atzina, ka jautājums par kompensācijām vēl arvien ir dienaskārtībā. Tāds tas būs tad, kad būs panākta vienošanās ar Latvijas Pašvaldību savienību. "Tad varēs teikt, ka šis jautājums būs noņemts no dienaskārtības," noteica valdības vadītāja.

Straujuma (V) 10.februārī norādīja, ka patlaban neredz iemeslu mainīt iepriekš pieņemto lēmumu par elektrības tirgus atvēršanu no 1.aprīļa, tomēr uzsvēra, ka jāmeklē papildu kompensācijas mehānismi maznodrošinātajiem. Iepriekšējā nedēļā viņa nebija izslēgusi iespēju, ka tirgus atvēršana varētu tikt atlikta.

Kā ziņots, Saeima ir pieņēmusi grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!