Foto: LETA
Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un tās premjera amata kandidāta Ventspils mēra Aivara Lemberga vadītā reģionālā partija "Latvijai un Ventspilij" (LV) noslēgusi sadarbības vienošanos turpmākajiem četriem gadiem, kurā cita starpā paredz saskaņot viedokļus par valstiski svarīgi amatpersonu nozīmēšanu, kā arī valsts kontrolēto uzņēmējsabiedrību valžu un padomju locekļiem nozarēs, kas atrodas ZZS ministru pārraudzībā.

Vienošanās paredz, ka partijas saskaņo arī viedokļus uzticības balsojumiem valdībai vai ministriem, kā arī par jebkurām izmaiņām valdību veidojošajā koalīcijā. Tāpat partijām viedokļi būs jāsaskaņo par valsts budžeta likumu un tā grozījumiem, valsts uzņemtajām finansiālajām saistībām, izmaiņām, kas skar nodokļu politiku vai ietekmē pašvaldību darbību. Tāpat partijas saskaņos valsts politiku Eiropas Savienības fondu un citu ārvalstu finanšu palīdzības instrumentu jautājumos, iesaistot LV pārstāvjus normatīvo aktu izstrādē, uzraudzībā un izvērtēšanā.

Viedokļi partijām būs jāsaskaņo arī par normām, kas regulē ostu darbību, arī vides jomā, par valsts īpašumā vai kontrolē esošo uzņēmumu privatizāciju un Latvijas dalību militārās operācijās ārvalstīs.

Vienošanās tekstā arī pausta partiju kopējā nostāja, ka "iedzīvotāju labklājības pamats ir ilgtspējīga attīstība", pausts atbalsts "uz zināšanām balstītai rīcībai", izteikts aicinājums paaugstināt valsts enerģētisko drošību un lielāku nozīmi lēmumu pieņemšanā piešķirt pašvaldībām, kā arī solīts nepieļaut pensiju un sociālo pabalstu samazināšanu, uzlabot neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta infrastruktūru un samazināt birokrātiju.

Tāpat partijas uzskata, ka "jāpastiprina cīņa pret valsts iestāžu politizāciju un šo resursu izmantošanu partiju politisko mērķu sasniegšanā un konkurences mazināšanā". "Šādas izpausmes it īpaši nav pieļaujamas tiesībsargājošo iestāžu darbā – prokuratūrā, Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojā, Satversmes aizsardzības birojā, policijā un tiesā," norāda partijas.

Partijas arī paziņo, ka jāatbalsta nevalstiskās organizācijas, "kuras veido Latvijas iedzīvotāju interešu grupas, tādejādi stiprinot nacionālo pašapziņu, demokrātiju un sabiedrības līdzdalību valsts pārvaldē".

ZZS un LV arī uzskata, ka jāturpina integrācija Eiropas Savienībā un "aktīvi jāuzsāk Latvijas integrācija NATO militāri rūpnieciskajā kompleksā".

Jau vēstīts, ka ZZS un LV startēs Saeimas vēlēšanās ar kopīgu sarakstu, kā premjera amata kandidātu izvirzot Lembergu. Viņš sola līdz jūnija beigām paziņot par to, vai arī pats kandidēs rudenī gaidāmajās parlamenta vēlēšanās. Lembergam rezervēts pirmais numurs ZZS sarakstā Rīgas vēlēšanu apgabalā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!