Foto: Saeimas administrācija

Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) un Nacionālā apvienība (NA) piektdien pēc komisijas sēdes, kurā tika apstiprināts, ka Latvija atbalstīs papildu 526 bēgļu uzņemšanu, pārmeta partijai "Vienotība" šantāžu un politisko tirgošanos Latvijas pozīcijā par patvēruma meklētājiem.

ZZS valdes priekšsēdētājs un Saeimas Eiropas lietu komisijas deputāts Armands Krauze žurnālistiem sacīja, ka "Vienotībai" "ar šantāžu un dažādiem paņēmieniem, ko es pat sauktu par politisko tirgošanos, mēģināt dabūt cauri savu viedokli nebija korekti".

"Vajadzēja tomēr pārliecināt un runāt. Mēs nebijām pret pozīcijas apstiprināšanu kā tādu, bet pret atsevišķiem strīdīgiem jautājumiem," viņš teica.

Savukārt "Vienotības" Saeimas frakcijas vadītājas vietnieks Kārlis Šadurskis uz to atbildēja, ka Krauze droši vien domājis viņa teikto pēc šā rīta komisijas sēdes, kurā ZZS kopā ar "Saskaņas" deputāti Jūliju Stepaņenko un NA pārstāvi Rihardu Kolu norāva kvorumu.

Šadurskis Krauzem un Edgaram Putram (ZZS) pateicis, ka ar savu rīcību viņi ir nogāzuši valdību. "Tas bija emociju uzplūdā, nevis pēc dziļas un argumentētas analīzes," smejoties un atvainojoties Krauzem, pauda Šadurskis.

Tomēr tieši tādus pašus pārmetus kā ZZS "Vienotībai" veltīja arī NA. "Ja kopumā runā par šodienas procesu, es pats esmu parlamentārietis un kaut ko tādu piedzīvoju pirmo reizi, kur mijās šantāža ar politiskajiem tirgiem, draudiem, kas manā skatījumā ir pilnīgi nepieņemami," žurnālistiem teica Kols.

Visi trīs koalīcijā esošie politiskie spēki atzina, ka par piektdien notikušo Eiropas lietu komisijas sēdē pirmdien jārunā koalīcijas partiju sanāksmē.

Jau vēstīts, ka Latvija uzņems kopumā 776 patvēruma meklētājus, šādu galīgo lēmumu piektdien pieņēma Saeimas Eiropas lietu komisija.

Par patvēruma meklētāju uzņemšanu Latvijā balsoja astoņi deputāti - Edvards Smiltēns, Lolita Čigāne, Ojārs Ēriks Kalniņš un Atis Lejiņš no partijas "Vienotība", opozīcijā esošās Latvijas Reģionu apvienības pārstāve Nellija Kleinberga, kā arī partijas "Saskaņa" deputāti Sergejs Dolgopolovs, Igors Pimenovs un Ivans Klementjevs. Pret balsoja Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Armands Krauze, Rihards Kols no Nacionālās apvienības un Jūlija Stepaņenko no "Saskaņas".

Līdz ar to Latvija uz Eiropas Savienības (ES) tieslietu un iekšlietu ministru sanāksmi dosies ar pozīciju, ka mūsu valsts brīvprātīgi gatava uzņemt papildu 526 bēgļus. Iepriekš valdība atbalstījusi 250 bēgļu pārvietošanu uz Latviju.

Savukārt piektdienas rītā Saeimas Eiropas lietu komisija kvoruma noraušanas dēļ nebalsoja par valdības sagatavoto pozīciju un vēlāk pēcpusdienā sasauca vēl vienu sēdi. Pēc diskusijām komisijas sēdi no rīta vispirms pameta Kols, viņam sekoja Stepaņenko, kā arī Putra un Krauze.

Nākamnedēļ notiks ES Tieslietu un iekšlietu ministru padomes sanāksme, kurā plānots lemt par papildu 120 tūkstošu patvēruma meklētāju uzņemšanu ES. Valdības apstiprinātā Latvijas pozīcija paredz atbalstīt Eiropas Komisijas prezidenta Žana Kloda Junkera plānu migrācijas krīzes risināšanai Eiropā, kopumā mūsu valstī uzņemot 776 patvēruma meklētājus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!