Foto: LETA

No koalīcijas partijām Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) pieļauj iespēju, ka būs jāatliek elektroenerģijas tirgus atvēršana. Piesardzīgi līdzīgu viedokli pauž nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), bet Reformu partija (RP) ir pret šādu rīcību.

To, ka "Vienotība" pieļauj atlikt tirgus atvēršanu un ka tiek apgalvots, ka deputātiem varēja nebūt priekšstata, par ko viņi balso, RP valdes priekšsēdētājs Edmunds Demiters dēvē par neizdevušos cirku. "Mūsu frakcijā deputātiem ir priekšstats, par ko viņi balso," uzsvēra politiķis, norādot, ka RP nepieļauj iespēju, ka varētu atlikt tirgus liberalizāciju. Elektroenerģijas sadārdzinājums būs jebkurā gadījumā, savukārt atlikšana ir saistīta ar tiesāšanās risku.

VL-TB/LNNK jau pagājušā gada vasarā Ekonomikas ministrijai ir norādījusi uz elektrības cenu kāpuma riskiem un ietekmi uz maznodrošināto personu spēju apmaksāt šo pakalpojumu, sacīja nacionālās apvienības līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Pašlaik svarīgākais ir, lai valsts spēj nodrošināt "sociālā spilvena" ieviešanu tiem, kam varētu rasties grūtības ar maksāšanu.

Atlikšana ir iespējama, un tas ir risināms jautājums, taču "atlikšana nevar būt atlikšanas pēc". Jāņem vērā, ka mums ir saistības pret Eiropas Savienību saistībā ar liberalizācijas veikšanu, piebilda VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs.

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) frakcijas priekšsēdētājs Augusts Brigmanis norādīja, ka ZZS 2013.gadā balsoja pret tirgus liberalizāciju - atšķirībā no tā laika koalīcijas. Konsultantiem ir uzdots uz nākamo frakcijas sēdi uzaicināt elektroenerģijas jautājumu speciālistus. Atliekot liberalizāciju, būtu iespējams iegūt laiku, kurā iedzīvotājiem nav jāmaksā lielāka cena par elektrību, skaidroja politiķis. Viņš piebilda, ka ZZS būtu gatava atbalstīt tirgus liberalizācijas atlikšanu.

Kā ziņots, Saeima galīgajā lasījumā pieņēma grozījumus Elektroenerģijas tirgus likumā, paredzot elektroenerģijas tirgus pilnīgu atvēršanu no 2014.gada 1.aprīļa.

No 1.aprīļa Latvijas mājsaimniecībām elektroenerģija būs jāpērk brīvajā tirgū. Tādējādi elektrības cena atsevišķām mājsaimniecībām pieaugs pat par 40%.

Ņemot vērā minēto, koalīcijas partijās sākusies diskusija par iespēju mainīt elektroenerģijas tirgus liberalizācijas nosacījumus mājsaimniecībām vai citādi slāpēt gaidāmā cenu pieauguma ietekmi uz iedzīvotāju tēriņiem.

Jau vēstīts, ka Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) ar rezolūciju uzdos Ekonomikas ministrijai izvērtēt, kāpēc pieaugs "Latvenergo" elektrības cenas - vai tas notiks liberalizācijas vai citu iemeslu dēļ, žurnālistiem sacīja premjerministre.

Viņa norādīja, ka acīmredzot cenas pieaugs ne jau liberalizācijas dēļ, taču par to būs jāveic izvērtējums.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!