Foto: LETA

Par vēlamāko nākamās koalīcijas veidotāju gan latviski runājošie, gan krieviski runājošie uzskata Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), liecina laikraksta "Neatkarīgā Rīta Avīze" pasūtītā un pētījumu centra SKDS veiktā aptauja.

Saskaņā ar aptaujas rezultātiem valdības veidotāja tiesības ZZS gatavi piešķirt 31,7% vēlētāju, bet "Saskaņai" – 22%. Turklāt ZZS uzticību teju vienādās daļās pauduši gan latviski, gan krieviski savās ģimenēs runājošie pilsoņi, kamēr "Saskaņu" atbalstošo latviešu un krievvalodīgo attiecība ir viens pret pieci.

Arī citu partiju atbalstītājos vērojama izteikta vēlētāju segregācija. Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (NA) , Latvijas Reģionu apvienības (LRA), "Vienotības" un Jaunās konservatīvās partijas atbalstītājos ir pārliecinošs latvisko vēlētāju pārsvars.

Interesanti, ka starp tiem vēlētājiem, kas kā pirmo izvēli valdības veidošanā nosaukuši "Saskaņu", 37% ZZS labprāt redzētu kā tās sabiedroto. Savukārt starp ZZS atbalstītājiem tikai 18% būtu ar mieru, ja valdošajā koalīcijā tiktu uzņemta "Saskaņa".

6% "Saskaņas" vēlētāju labprāt savu favorītu valdībā redzētu sadarbojamies ar NA. Šādu savienību atbalstītu arī 3% NA elektorāta.

NA ir arī trešā populārākā partija, kurai vēlētājs uzticētu valdības veidošanu. Tai atbilstoši jaunākajiem politisko partiju reitingiem seko Latvijas Reģionu apvienība (LRA) un "Vienotība", kura partiju reitingos jau ilgāku laiku nespēj pārsniegt liktenīgo 5% barjeru.

ZZS vēlētājiem "Vienotība" ir tikai otrā izvēle pēc NA. Tikai divu procentpunktu attālumā tai ir LRA.

NA vēlētājs sadarbību ar "Vienotību" nevērtē augstu, jo kā pirmo partneri koalīcijā tas min ZZS, kurai seko LRA un Jaunā konservatīvā partija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!