Foto: LETA

Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) valde otrdien, 14. augustā, plāno apspriest elektroenerģijas obligātā iepirkuma komponentes (OIK) likvidēšanas iespējamos risinājumus, pastāstīja ZZS Saeimas frakcijas priekšsēdētājs, valdes loceklis Augusts Brigmanis.

Politiķis norādīja, ka politiskais spēks konceptuāli atbalsta Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvājumu par OIK likvidēšanu, taču vēl ar speciālistiem nepieciešams pārrunāt kādā laika posmā un kādā veidā tas veicams.

Brigmanis atturējās prognozēt, ko tieši izlems valde. Vaicāts, vai ZZS pozīciju varētu ietekmēt tie politiskā spēka atbalstītāji, kas gūst ienākumus no "zaļās" elektroenerģijas ieguves un OIK sistēmas, politiķis atbildēja noliedzoši. Viņš piebilda, ka šādus atbalstītājus neuzskaitot un nezinot.

Kā ziņots, koalīciju veidojošās partijas neatkāpjas no plāna atteikties no OIK maksājuma, bet vēl tiks uzklausīti ekspertu ieteikumi, iepriekš pēc koalīcijas partneru sēdes žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS).

Premjers atzina, ka darba grupā par OIK atcelšanas scenārijiem bijuši dažādi viedokļi, tāpēc koalīcija vienojās pirmdien, 13. augustā, Ministru kabineta komitejas sēdē uzklausīt EM sagatavoto informatīvo ziņojumu, kā arī ļaut izteikties darba grupas locekļiem.

Plānots, ka Ministru kabinetā šis jautājums nonāks otrdien, 14. augustā. Ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V) informēja, ka EM patlaban izstrādā normatīvo aktu paketi, lai veiktu OIK reformu. Izmaiņas normatīvajos aktos valdības dienaskārtībā varētu nonākt šā gada septembrī.

Jau ziņots, ka tuvāko triju gadu laikā Latvijā varētu atteikties no OIK, 1. augustā žurnālistus informēja ekonomikas ministrs Ašeradens. Šis priekšlikums 1. augustā tika atbalstīts darba grupā, kas pēdējos mēnešus izskatīja iespējas atcelt OIK maksājumu.

Lai atceltu OIK, EM piedāvā 2019. gadā atjaunot subsidētās elektroenerģijas nodokli 15% apmērā valsts budžeta tiešo maksājumu segšanai. EM arī piedāvā noteikt jaunas prasības biogāzes stacijām, nosakot minimālo pārtikas atkritumu un citu organiskās izcelsmes atkritumu īpatsvaru. Plānots arī reformēt jaudas maksājumu, tā administrēšanu nododot uzņēmumam AS "Augstsprieguma tīkls". Patlaban to administrē "Enerģijas publiskais tirgotājs".

EM rosina arī pārskatīt iekšējās peļņas normas metodiku, atsakoties no līdzšinējās prakses, kad revidents iesniedz savu iekšējās peļņa normas aprēķinu. OIK sistēmas reformas ietvaros piedāvāts izšķirties par vienu no diviem modeļiem, kas pamatā balstīti uz tirgus principiem - ieviest "zaļos sertifikātus" vai īstenot tirgus cenas efektivitātes modeli.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!