Foto: LETA
Pēdējā laika notikumi arvien uzskatāmāk liecina, ka pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs, lai arī cenšas izskatīties visnotaļ pašpārliecināts, patiesībā nemaz tik drošs par savām nākotnes izredzēm pašvaldību vēlēšanās nav. Protams, viņam ir savs stabilais elektorāts, kurš par Nilu nobalsos pat tad, ja no Krišjāņa Barona ielas pāri būs palicis apmēram tikpat daudz, cik no Lielajiem kapiem, bet puse pilsētas būs pārrakta, būvējot tramvaja līnijas uz nekurieni. Taču ir arī svārstīgie vēlētāji, uz kuru atbalstu cerību kļūst arvien mazāk.

Statistika runā pati par sevi. Vēl pavisam nesen, pērnā gada novembrī, par "Saskaņu" un tās satelītu "Gods kalpot Rīgai" bija gatava balsot apmēram puse vēlētāju. Pagājuši tikai četri mēneši, bet tagad jau socioloģiskās aptaujas rāda pavisam citu tendenci – atbalsts "Saskaņai" un "Gods kalpot Rīgai"ir ievērojami krities. Ja Ušakova fanu atbirums turpināsies tādā pat garā, tad līdz vēlēšanām "Saskaņas" atbalstītāji varētu būt vairs tikai knapi trešā daļa no visiem vēlētājiem.

Labi, skatoties uz lietām reāli, droši vien tik zemu "Saskaņas" un Nila reitingi nenokritīs - kā jau teikts, šai partijai ir uzticamo vēlētāju pulks, kas citas iespējas vienkārši neizskata, lai cik arī atbaidoši un nemākulīgi Rīga tiktu apsaimniekota. Galvenais taču, ka savējie! Taču tas, ka Saskaņai un "Gods kalpot Rīgai" varētu nebūt vairākums nākamajā domē, gan ir pavisam reāli.

Pēc visa spriežot, to gluži labi apzinās arī Ušakovs. Jā, skaļi viņš to nesaka, taču domes valdošās koalīcijas pēdējie lēmumi nepārprotami liecina, ka Ušakovs domā par plānu B jeb rezerves lidlauku. Un ne tikai domā, bet arī aktīvi rīkojas. Ne velti, negaidot pašvaldību vēlēšanas, triecientempā tiek "izsists" lēmums par atkritumu apsaimniekošanas monopola izveidošanu uz 20 gadiem. Trīs reizes varam minēt, vai tiešām šis monopols netiks "Saskaņai" pietuvinātām personām, kuras gan jau labu atmaksās ar labu. Cik tas izmaksās rīdziniekiem - to patlaban nevar pateikt neviens, taču pilnīgi droši, ka atkritumu izvešana kļūs dārgāka. Un diez vai ir vērts sevi mierināt ar noteikto monopola termiņu - 20 gadiem -, jo pēc šī termiņa monopolists Rīgā būs tā nostiprinājies, ka laukā to vairs nevarēs dabūt ne ar dinamītu. Konkurences padome šo Rīgas domes lēmumu kritizē, taču Nilam un kompānijai ne silts, ne auksts - galvenais, paspēt visu "sakārtot" līdz vēlēšanām! Un pēc tam jau lai nāk kaut plūdi vai "Vienotība".

Tāda pati aina ir ar Rīgas satiksmes mikroautobusu iepirkumu. Arī šis 80 miljonu līgums tiek "dzīts cauri" triecientempā, lai tikai paspētu līdz vēlēšanām. Varētu likties - vai tiešām nevar pagaidīt pāris mēnešus un tik dārga pirkuma izvērtēšanu atstāt jaunajam domes sastāvam? Jo vairāk tādēļ, ka Ušakovs ir tik ļoti pārliecināts par uzvaru. Bet nē - atkal visu dara pa galvu, pa kaklu, kaut gan Iepirkumu uzraudzības birojs ir skaidri norādījis uz trūkumiem iepirkuma procedūrā. Galvenais taču ir paspēt nodrošināt garantētus ienākumus savējiem, kuri gan jau grūtā brīdī nepaliks atbildi parādā!

Ja šiem diviem milzu līgumiem pievienojam pašreizējās domes vadības dižavantūru ar kodēto nosaukumu "Kapu tramvajs", tad aina kļūst patiesi biedējoša. Bārstot skaistas frāzes par pilsētas attīstību, realitātē Saskaņa Rīgai uzkrauj pamatīgu nastu. Vai to nest tiešām plāno pats Ušakovs, vai arī to būs jādara kādam citam - to rādīs laiks. Taču maksās par to visu rīdzinieki.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!