Foto: AFI
Medijos publicēta ziņa par ASV domnīcas "RAND" secinājumu, ka "krievu valodas plašāka atzīšana, palielināts finansējums izglītībai krievu valodā un pilsonība Padomju laikmeta imigrantiem, ievērojami samazinātu Krievijas ietekmi un sagrautu apgalvojumu, ka Baltijā krieviski runājošie netiek gaidīti" raisījusi neizpratni Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" jaunatnes organizācijas jauniešos. Nacionālās apvienības (NA) jaunatnes organizācija izsaka bažas, ka šādu nepārdomātu secinājumu vienpusēja publiskošana rada trauksmi Latvijas sabiedrībā, ziņoja Līva Jonikāne, Nacionālās apvienības "Visu Latvijai!" – "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Jaunatnes organizācijas valdes locekle.

Pirmkārt, izdarot šādus secinājumus, nav ņemta vērā vēsturiskā un politiskā situācija Baltijā. Iespējams, ka nelielai sabiedrības daļai šie secinājumi rada nepamatotas cerības par politikas maiņu Latvijā, tādējādi ļaujot nepielikt pūles savai integrācijai Latvijas sabiedrībā, savukārt pārējai sabiedrības daļai tie raisa bažas par šo nereālistisko ieteikumu iespējamu ieviešanu un iespējamām sekām. Otrkārt, "RAND" ieteikumos tiek jaukta problēma ar problēmas risināšanu. NA jaunatnes organizācija uzskata, ka medijiem šādi diskutabli pētījumi būtu jāpublisko kopā ar vietējo ekspertu komentāriem.

NA jaunatnes organizācija aicina pētījuma centru "RAND" ņemt vērā, ka Latvijas sabiedrība ir vēl tikai ceļā uz tādu sabiedrību, ko var saukt par vienotu un saliedētu, un, izdarot kādus secinājumus, aicina pēc iespējas vairāk iedziļināties attiecīgās valsts vēsturiskajā un politiskajā situācijā.

NA jaunieši atgādina, ka t.s. "krievu pasaules" paplašināšana ar krievu valodu kā instrumentu ir viens no galvenajiem Krievijas agresīvās ārpolitikas instrumentiem, kas bija vērojams, piemēram, Krievijas pārstāvju uzstāšanās laikā EDSO Parlamentārās asamblejas sanāksmē Vīnē.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!