Foto: LETA

Finanšu ministrijas (FM) piedāvātās nodokļu reformas ietvaros neatliekami risināmi jautājumi, kas skar sociālā budžeta ilgtspējas nodrošināšanu un ilgtspējīga veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa izveidi. Tāpat nepieciešams skaidrs apliecinājums, ka finansējums izglītības nozarei tiks saglabāts vismaz šī gada apjomā, kas veido 8,2% no kopējiem valsts budžeta izdevumiem. Par šādiem secinājumiem, gatavojoties nodokļu reformas vadības grupas pirmajai sanāksmei, partija "Vienotība" informējusi Ministru prezidentu Māri Kučinski.

Premjeram adresētā vēstulē "Vienotība" norāda: "Esam gandarīti, ka par sabiedrībai nule pieteiktās nodokļu reformas galveno mērķi izvirzīta ekonomiskās aktivitātes un konkurētspējas veicināšana Latvijā – tas lielā mērā sakrīt ar partijas vienmēr aizstāvēto principu ekonomisko aktivitāti sekmēt, izskaužot "ēnu ekonomiku" un palielinot ienākumus tām sabiedrības grupām, kurām palīdzība un atbalsts nepieciešams visvairāk."

Nodokļu reformas ietvaros "Vienotība" stingri atbalsta 0% uzņēmuma ienākuma nodokļu likmes noteikšanu reinvestētajai peļņai, konsekventu minimālās algas paaugstināšanu, iedzīvotāju ienākuma nodokļa reformu ar vienoto likmi visiem ienākumiem 20%, neapliekamā minimuma pieaugumu mazākajām algām un pensijām, ekonomiski pamatotu progresivitāti lielajām algām, kā arī izlīdzinātas likmes starp darbaspēka un kapitāla nodokļiem.

Vienlaikus partija norāda, ka pieteikto reformu ietvaros uzmanība jāpievērš arī uzņēmējdarbības vides sakārtošanai, piedāvājot īpašu, vienkāršotu nodokļu režīma saglabāšanu mazajiem uzņēmējiem, kā arī izstrādājot agresīvu "ēnu ekonomikas" un negodīgas mikrouzņēmuma nodokļa (MUN) izmantošanas ierobežošanas plānu.

Partijas ieskatā nodokļu reformas gaitā jāraugās, lai tiktu saglabāta valdības prioritāte - valsts atbalsts ģimenēm ar bērniem, savukārt padziļināta diskusija, partijasprāt, nepieciešama par jautājumiem, kas ietver valsts izdevumu finansēšanu uz valsts ārējā parāda pieauguma rēķina. Tāpat diskutējamas ir iniciatīvas ar iedzīvotāju ienākuma nodokli aplikt darba devēja kompensācijas par izglītības iegūšanu vai paaugstināšanu, akcīzes likmes pieaugums degvielai.

"Vienotība" aicina, lemjot par pārējām akcīzes likmēm, salāgot tās ar kaimiņvalstu perspektīvu un neradīt nozīmīgas atšķirības, analizēt iespējas 95% no MUN iemaksām novirzīt valsts sociālās apdrošināšanas obligātajām iemaksām. Nodokļu reformas ietvaros kopumā partija aicina vienkāršot nodokļu nomaksas kārtību, tādējādi radot apstākļus, kas sabiedrībā veicina izpratni par nodokļu maksāšanu.

Iecere plānotās nodokļu reformas rezultātā sabalansēt sabiedrības, uzņēmēju un pašvaldību gaidas ar valsts budžeta iespējām ir ambicioza, tādēļ vēlamies uzsvērt, ka "Vienotība" iestājas par progresīvām reformām valsts pārvaldē un būs konstruktīvs valdošo partiju koalīcijas partneris nodokļu politikas reformu īstenošanā, vēstulē premjeram pauž partija. Vienlaikus partija uzsver, ka nodokļu politikai Latvijā jābūt sociāli atbildīgai un jāspēj ģenerēt tādus budžeta ieņēmumus, kuri nodrošina finansējumu sabiedrības galvenajām prioritātēm – veselības aprūpes pieejamībai, izglītības kvalitātei un valsts iekšējai un ārējai drošībai.

Vēršoties pie premjera, partija arī aicina Kučinski un finanšu ministri Danu Reiznieci-Ozolu nodokļu reformas ieviešanas gaitā nodrošināt koalīcijas partneriem uzticamu un analītisku informāciju par piedāvāto iniciatīvu ietekmi uz budžetu vismaz vidējā termiņā, kā arī tautsaimniecības dinamiku kopumā.

Partijas vēstuli Ministru prezidentam parakstījuši partijas pārstāvji nodokļu reformas vadības grupā – partijas priekšsēdētājs Andris Piebalgs, Ministru prezidenta biedrs, ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens un labklājības ministrs Jānis Reirs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!