Foto: LETA
Otrdien, atceroties 1988.gada 14.jūnija notikumus, kad pirmo reizi okupācijas laikā publiski tika izmantots Latvijas karogs, gājienā no Brīvības pieminekļa līdz Brāļu kapiem ar devīzi "Cīņa nav galā!" devās aptuveni simts cilvēku.

Gājienā devās galvenokārt gados jauni cilvēki, kā arī trešās atmodas laika organizāciju pārstāvji un aktīvisti, nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK" biedri. Pie Brīvības pieminekļa bija ieradušies "Visu Latvijai!" līdzpriekšsēdētāji Saeimas deputāti Imants Parādnieks (VL-TB/LNNK) un Raivis Dzintars (VL-TB/LNNK), Dzintars Rasnačs (TB/LNNK), Einārs Cilinskis (VL), bijušais Saeimas deputāts Pēteris Tabūns (TB/LNNK), Eiropas Parlamenta deputāts Roberts Zīle (TB/LNNK).

Gājiena dalībniekiem rokās bija sarkanbaltsarkanie karogi ar melnām sēru lentām, kā arī vairāki melnbalti karogi, plakāti "Dekolonizāciju" un "Atjaunosim 18.novembra Latviju!".

Uzrunu pie pieminekļa teica Konstantīns Pupurs, kurš pirmais 1988.gada 14.jūnijā cauri Rīgai iznesa Latvijas karogu. Savā uzrunā viņš teica, ka šodien tiek godināti tie cilvēki, kuri ar ieročiem rokās un citādi cīnījās par brīvu Latviju.

"1988.gada 14.jūnijā, kad mēs gājām ar savu sarkanbaltsarkano karogu no Brīvības pieminekļa uz Brāļu kapiem, mēs arī sapņojām par brīvu Latviju, mēs sapņojām, ka Latvija kādreiz piederēs mūsu tautai - latviešu tautai, bet šķiet, ka šo 20 gadu laikā mēs atkal esam nostādīti pabērna lomā. Jau 20 gadus par mums ņirgājas un mēģina iznīdēt visu to, kas mums ir dārgs un svēts - mūsu kultūru, mūsu tradīcijas, mūsu genofondu, bet tas viņiem neiznāks. Mēs būsim vienoti, mēs stāvēsim uz vietas un cīnīsimies līdz galam, kaut patiesība ir viena un tā ir mūsu pusē. Cīņa vēl nav galā, ceturtā atmoda jau ir sākusies," teica Pupurs.

Gājiena maršruts paredzēts tāds, kāds tas bija 1988.gadā: Brīvības piemineklis-Brīvības iela-Esplanāde-Baznīcas iela-Dzirnavu iela-Valdemāra iela-Upes iela-Miera iela-Brasas tilts-Gaujas iela-Aizsaules iela-Brāļu kapi.

Pasākums noslēdzies plkst.19 Brāļu kapos.

Kā ziņots, 1987.gada 14.jūnijā "Helsinki-86", pieminot 1941.gada 14.jūnija deportācijas, pirmo reizi atklāti nolika ziedus Rīgā pie Brīvības pieminekļa. 1988.gada 14.jūnijā "helsinkieši" pacēla Latvijas Republikas simbolu - sarkanbaltsarkano karogu. Karoga nesējs cauri visai pilsētai (no Brīvības pieminekļa līdz Brāļu kapiem) bija Konstantīns Pupurs. Šī piemiņas demonstrācija, kurā aiz karoga sekoja daudzi simti cilvēku, izraisīja plašu rezonansi kā Latvijā, tā ārpus tās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!