Foto: DELFI Aculiecinieks
Drukas kļūdas dēļ šodien Rīgā pie jaunajām sabiedriskajām tualetēm aizvāktas lietošanas instrukcijas krievu valodā un patlaban norādes pieejamas tikai latviešu valodā, novēroja aģentūra LETA.

Rīgas domes Mājokļu un vides komitejas priekšsēdētājs Vjačeslavs Stepaņenko (GKR) skaidroja, ka krievu valodas tekstā pamanīta kļūda - maksa par tualetes izmantošanu norādīta "20 santim", nevis "20 santimov", tāpēc plāksnītes noņemtas, lai drukas kļūdu izlabotu.

Tuvākās nedēļas laikā instrukcijas pareizā krievu valodā tikšot uzstādītas atpakaļ, tāpat tiks pievienotas norādes angļu valodā.

Jautāts, kāpēc pie tualetēm, kuras lielā mērā būvētas tieši tūristu ērtībām, nav lietošanas instrukciju angļu valodā, Rīgas domes Mājokļu un vides departamenta direktors Anatolijs Aļeksejenko sacīja, ka, aptaujājot gidus, konstatēts, ka tūristi itin labi saprotot informāciju latviešu valodā - atslēgas vārdi latviski skanot tāpat kā angliski.

Tomēr departamenta speciālisti nolēmuši vērsties pie lingvistikas ekspertiem, lai lūgtu izstrādāt tekstu arī angļu valodā. Aļeksejenko sacīja, ka teksts tiks saskaņots pirmdien un līdz nākamās nedēļas beigām visas informācijas plāksnītes tiks uzstādītas trīs valodās - latviešu, krievu un angļu.

Jau vēstīts, ka rīdzinieku un pilsētas viesu ērtībām pilsētā atvērtas sešas jaunas sabiedriskās tualetes. Tās atrodas Vērmanes dārzā, Turgeņeva un Gogoļa ielas skvērā pie Zinātņu akadēmijas, Jēkaba laukumā, Kronvalda parkā pie Elizabetes ielas, Dailes teātra laukumā - Šarlotes un Brīvības ielas stūrī - un Mežaparkā Ostas prospektā.

Mājokļu un vides departaments plāno tuvākajā laikā nodot ekspluatācijā vēl četras sabiedriskās tualetes. Tās atradīsies 13.janvāra ielā pie Vaļņu ielas, Esplanādē, vēl pa vienai tualetei būs Kronvalda parkā un Mežaparkā pie bērnu rotaļu laukuma. Tādējādi kopumā Rīgā būs 22 sabiedriskās tualetes.

Katrā no jaunajām tualetēm pieejamas divas slēdzamas kabīnes, kas pieslēgtas pilsētas inženierkomunikāciju tīklam. Tualetēs uzstādīta ventilācija, zīdaiņu pārtinamais galds un ierīkota apkures sistēma, lai tās var izmantot arī ziemas periodā. Lai novērstu nakšņošanas tualetēs iespējamību, tās ir aprīkotas ar signalizāciju, kura ieslēdzas pēc noteikta laika. Maksa par tualetes izmantošanu ir 20 santīmu. Invalīdiem, kuriem ir grūtības ar naudas līdzekļiem, ir pieejama speciāli aprīkota bezmaksas tualete Līvu laukumā.

Kā informēja departamenta pārstāve Anete Freiberga, desmit jauno tualešu būvniecības darbi kopā pašvaldībai izmaksājuši 457 734 latus. To sanitāro apkalpošanu par 19 999 latiem patlaban veic SIA "Astra Group", bet departaments ir izsludinājis iepirkuma konkursu par tualešu apsaimniekošanu nākamo trīs gadu laikā. Piedāvājumu iesniegšanas termiņš iepirkuma konkursā ir noteikts līdz 17.maijam.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!