Foto: Publicitātes foto
Baltijā modernākā dzīvnieku patversme "Labās mājas", kuras celšanai būvatļauja saņemta jau 2007.gadā, beidzot ir tapusi un tajā varēs izmitināt daudzus bez mājām palikušus dzīvniekus, portālu "Delfi" informēja patversmes pārstāve Sarmīte Vucāne.

Dzīvnieku patversmes būvniecībā, labiekārtošanā un uzturēšanā līdz šim ieguldīti vairāk nekā 800 000 latu.

Patversmes ēka ir projektēta un uzbūvēta, ņemot vērā tās specifisko funkciju, un sastāv no vairākiem pielietojuma ziņā atšķirīgiem, bet savienotiem blokiem, kuros ir mājvietas 50 suņiem un 40 kaķiem, dzīvnieku veterinārās aprūpes telpa, divas dzīvnieku virtuves un telpas barības uzglabāšanai, palīgtelpas darbiniekiem, kā arī neliela zāle apmācību un konferenču norisei. Patversmes teritorijā izbūvēti trīs suņu pastaigu laukumi, kā arī divi ārējie pastaigu laukumiņi kaķiem.

Plānots, ka "Labās mājas" gadā patvērumu varētu dot vismaz 350 suņiem un 350 kaķiem, kas būtiski uzlabotu klaiņojošo un bezsaimnieka dzīvnieku izmitināšanas situāciju Rīgā un Latvijā.


Rīgas domes Pilsētas attīstības departamenta sēdē 2002. gadā tika nolemts atbalstīt ieceri Juglā izveidot dzīvnieku patversmi. 2005. gadā noslēgts zemes nomas līgums ar Rīgas domi, kurā kā nomātā zemes gabala izmantošanas mērķis dzīvnieku patversmes būvniecība un apsaimniekošana, gadu vēlāk akceptēts patversmes tehniskais projekts un 2007. gada aprīlī izsniegta patversmes būvatļauja, pēc kuras saņemšanas uzsākta objekta būvniecība.

Taču būvniecību apēnoja administratīvā tiesvedība, kas tika uzsākta neilgi pēc "Labo māju" celtniecības uzsākšanas, atgādina Vucāne. Pēc gandrīz piecu gadu ilgas tiesvedības vairākās instancēs un ilgstošām mierizlīguma sarunām, šogad 5. janvārī p puses noslēdza mierizlīgumu.

Dzīvnieku patversme "Labās mājas" atrodas viegli pieejamā vietā automaģistrāles tuvumā – Rīgā, Juglas ielā 18F. Patversme tiek uzturēta par ziedojumiem un ienākumiem no patversmes pakalpojumu sniegšanas vairākām Rīgas rajona pašvaldībām, tā nesaņem nekādu finansējumu no Rīgas pašvaldības.

Tā kā patversmes būvniecība tika finansēta tikai no ziedojumiem un šajā procesā nemitīgi bija izjūtams līdzekļu trūkums, "Labās mājas" īpaši pateicas būvuzņēmumam "Arčers", kas 2010. gada vasarā iesaistījās projekta realizācijas pabeigšanā. Daļu no iztērētajiem līdzekļiem objekta pabeigšanai "Arčers" ir ziedojis patversmei.

Atbalstu celtniecībā ieguldījuši SIA "Arčers", SIA "Grandeg", SIA "Norgips", veikals "Hanzas flīžu tirgus", SIA "Metto jumti", SIA "Tormanis un partneri", SIA "Binders", SIA "Rīgas būvdarbi", kā arī desmitiem citu uzņēmēju. Patversmes būvniecībai, labiekārtošanai un uzturēšanai naudu, darbu un mantiskas vērtības ziedojušo Latvijas un ārvalstu privātpersonu skaits līdz šim – vairāki simti tūkstošu, stāsta Vucāne.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!