Foto: LETA

Nacionālās apvienības (NA) Rīgas mēra amata kandidāte Baiba Broka atzīst latviešu nacionālās vērtības, taču sola uzrunāt visu tautību rīdziniekus un piedāvāt risinājumus, kas svarīgi visiem, tā otrdien, iepazīstinot medijus ar NA Rīgas programmas aprisēm, sacīja Broka.

Viņa norādīja, ka kopš iepriekšējām pašvaldību vēlēšanām, kad apvienība "Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" Rīgas domes sastāvā neiekļuva, ir notikušas būtiskas izmaiņas - šis politiskais spēks ir apvienojies ar "Visu Latvijai!" un tematiskos darba grupu semināros pakāpeniski izstrādā programmu, kas ir aktuāla pašreizējai situācijai Rīgā.

Broka īpaši uzsvēra, ka kandidēt uz Rīgas mēra amatu piekritusi, vadoties "pēc personīgajām sajūtām, dzīvojot Rīgā".

Viņa sacīja, ka novērtē tādas pašreizējā domes sasaukuma paveiktās "pareizās lietas" kā bezmaksas sabiedrisko transportu skolēniem un pensionāriem, tomēr viņu neapmierinot veids, kā ar "šādu sabiedrisku jautājumu risināšanu novērsta uzmanība no tā, kas svarīgs visā Latvijā", tostarp, no jautājuma par latvisko vērtību lomas samazināšanu, kā arī mazāka uzmanība tiek veltīta nacionālajam kultūras mantojumam, un tam, ka pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) referendumā balsojis par divvalodību Latvijā.

Tomēr Broka ir apņēmusies uzrunāt visus rīdziniekus, viņu vidū arī krievvalodīgos, un arī respektēt ikgadējās svinības Uzvaras parkā 9.maijā. Viņa norādīja, ka labi apzinās dažādu nacionalitāšu klātbūtni Latvijā arī viņas pašas dzimtas kokā ir gan krievu, gan poļu tautības.

NA, gatavojot programmu startam Rīgā, darbojas dažādas darba grupas, kuru vadītāji būs daļa no NA kandidātiem pašvaldību vēlēšanās, teica viens no NA līdzpriekšsēdētājiem Gaidis Bērziņš. Darba grupu satiksmes un transporta jautājumos vada Ingus Kļaviņš, par pašvaldības sadarbību ar uzņēmējiem rūpējas partijas izpilddirektors Gatis Sprūds, finanšu administrēšanas jautājumu darba grupu vada Ģirts Liepiņš, par drošības, kārtības un pretkorupcijas tēmu loku atbildīgs ir Druvis Kleins, bet Ieva Brante vada darba grupu par sociālajiem jautājumiem.

NA topošajā programmā uzsvars likts uz pieciem virzieniem - ģimeni, nacionālo identitāti un kultūras vērtībām, saimnieciskajiem jautājumiem, pilsētas plānošanu un attīstību, kā arī Rīgu kā videi draudzīgu un zaļu pilsētu.

Broka izklāstīja, ka jautājumā par atbalstu ģimenēm Rīgā NA paredzētu attīstīt izdevīgākus nosacījumus hipotekārās kreditēšanas jomā jaunajām ģimenēm pirmā mājokļa iegādei, kā arī attīstītu pašvaldības sadarbību ar privāto sektoru, risinot bērnudārzu pieejamības problēmu. Tāpat īpaša uzmanība būtu ģimeņu atpūtas laukumu atjaunošanai.

Nacionālās identitātes, kultūras un valodas jautājumu blokā NA uzsvaru likusi uz to, ka galvaspilsētai jābūt valsts nozīmes latviskās kultūras centram, koncentrējoties uz nacionālās identitātes un latviešu valodas pozīciju stiprināšanu ikdienā Rīgā.

Saimniecības jautājumu lokā NA programmā būs jautājums par nepietiekamo Rīgas kapitālsabiedrību un tajās pieļauto pārkāpumu kontroli, kas norāda uz "kļūdām sistēmā vai ļaunprātību". NA gatavo koncepciju, kurā uzsvērts, ka pašvaldība kā uzņēmumu kapitāldaļu turētājs nevarot attaisnoties ar to, ka kapitālsabiedrības pašas pašas atbildīgas par ikdienas darbu un darījumiem, un ka pašvaldībai jāuzņemas lielāka kontroles loma.

Lai to īstenotu, NA gatava ieviest regulārus strukturālos auditus iespējamu nelikumību un sistēmas trūkumu konstatēšanai, tāpat arī uzņēmējiem un potenciāliem investoriem dot iespēju pašvaldībai norādīt uz šiem trūkumiem, pauda Broka.

Savukārt jautājumā par pilsētas plānojumu un attīstību, NA uzmanība būs vērsta ārvalstu investoru piesaistei, lai atjaunotu pilsētas degradētās teritorijas un nodrošinātu iedzīvotājiem labākus dzīves apstākļus. Vides jautājumu blokā paredzēts daudz uzmanības veltīt veloinfrastruktūras attīstīšanai un elektromobiļu popularizēšanai, kā arī pašvaldības ēku energoefektivitātes uzlabošanai un siltināšanai.

Runājot par NA mērķiem un izredzēm, Bērziņš teica, ka ir izvirzīts mērķis iegūt Rīgas mēra krēslu, un optimālākā Rīgas domes koalīcija būtu tāda pati kā Saeimā - kopā ar "Vienotību" un Reformu partiju.

Bērziņš, kā arī otrs NA līdzpriekšsēdētājs Raivis Dzintars atzina, ka priekšvēlēšanu cīņa ar pašreizējo domes koalīciju Rīgas mēra Nila Ušakova (SC) un vicemēra Andra Amerika (GKR) vadībā būšot grūta, taču NA koncentrēšoties uz maksimālu rezultātu vēlēšanās, nevis pretiniekiem.

NA līderi uzsvēra, ka pašreizējā RD vadība savu ideju un labo darbu popularizēšanai plaši izmantojot nodokļu maksātāju resursus un protot novērst uzmanību no nebūšanām, kas apgrūtināšot citu politisko spēku izredzes un "protams, pastāv iespēja, ka Ušakovs ar Ameriku Rīgas domē iegūs vairākumu".

Jau vēstīts, ka NA Rīgas nodaļas valde trešdien vienbalsīgā balsojumā nolēmusi par Rīgas mēra kandidāti izvirzīt tieslietu ministra padomnieci un Latvijas Universitātes (LU) Juridskās fakultātes lektori Broku.

Broka jau iepriekš minēta kā NA kandidāte uz Rīgas mēra amatu, taču partijas Rīgas nodaļa par to vēl nebija nobalsojusi.

Broka ir tiesību zinātņu maģistre un patlaban studē Latvijas Universitātes doktorantūrā. Ar savu darbu juriste sevi ir apliecinājusi kā profesionāla tiesību sistēmas speciāliste.

Patlaban Broka ir valsts akciju sabiedrības "Latvijas gaisa satiksme" valdes locekle, tieslietu ministra Jāņa Bordāna padomniece ES un Civiltiesību, komerctiesību jautājumos un LU Juridiskās fakultātes lektore. Broka ir vairāku zinātnisku rakstu un pētījumu autore civiltiesību un komerctiesību jomā un viena no privātās un publiskās partnerības likuma līdzautorēm.

Pašvaldību vēlēšanas notiks 2013.gada 1.jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!