Marta sākumā ūdensvada avārijā pie Brasas pārvada plīsušais cauruļvada posms nodots Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) zinātniekiem, lai noskaidrot caurules plīsuma cēloņus, informēja "Rīgas Ūdens".

Ekspertīze palīdzēs apzināt SIA "Rīgas ūdens" saimniecībā esošo, pagājušā gadsimta pirmajā pusē ieguldīto, ķeta cauruļvadu stāvokli, prognozēt to kalpošanas mūžu un ar to saistīto avāriju risku. Ekspertīzes rezultāti gaidāmi jau maija otrajā pusē.

Avārija pie Brasas pārvada 4. martā Rīgā bija viena no lielākajām maģistrālo ūdensvadu avārijām pēdējā desmitgadē, kas būtisku ietekmēja pilsētas ūdensapgādi un arī satiksmi. Pēc avarējušā ūdensvada posma nomaiņas, SIA "Rīgas ūdens" bojātās caurules gabalu ar plīsuma vietu nodeva RTU zinātnieku grupai, ar lūgumu veikt detalizētu caurules fragmenta ekspertīzi.

Zinātnieki jau ķērušies pie darba, un kā apgalvo iesaistītie eksperti - RTU zinātnieki Aivars Šveics un Ingrīda Vītiņa, šis pētījums ir svarīgs un nozīmīgs ne tikai "Rīgas Ūdenim", kā pētījuma pasūtītājiem, bet arī zinātniekiem. Šī ķeta caurule ir pietiekami sena, tā kalpojusi jau kopš 1937. gada, un lielā daļā pilsētas tīklu šāda vecuma cauruļvadi turpina kalpot arī šobrīd. Šveics piebilst: "Šādu ekspertīzi diez vai spētu veikt kādā citā laboratorijā visā Baltijas reģionā".

Jau ziņots, ka marta sākumā pie Brasas tilta centra pusē plīsa vecs maģistrālais ūdensvads, kura diametrs ir 80 centimetri. Avārijas dēļ strauji samazinājās ūdens spiediens pilsētas daļā, kas atrodas Daugavas labajā krastā, un daudzas ēkas bija palikušas bez ūdens, apkārtne bija applūdusi, tika slēgta autotransporta un vilcienu satiksme.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!