Foto: Publicitātes foto
Rīgā, sekojot biedrības "Dzimtā valoda" Liepājā aizsāktās akcijas piemēram šonedēļ pie vairāk nekā desmit namiem plāno piestiprināt ielas plāksnītes divās – latviešu un krievu – valodās, pastāstīja "Dzimtās valodas" pārstāvis Jegvēnijs Osipovs.

Viņš pavēstīja, ka šādas plāksnes iecerēts piestiprināt pie vairākiem privātiem namiem, kā arī kādas daudzdzīvokļu mājas.

Rīgas domes Sabiedrisko attiecību nodaļā informēja, ka noteikumi par Rīgas ielu un laukumu nosaukumu, ēku un dzīvokļu numerācijas norādes kārtību paredz, ka ielu nosaukumu plāksnītes galvaspilsētā jāizvieto tikai latviešu valodā. Sods par šo noteikumu neievērošanu pirmajā reizē ir 10 līdz 25 lati, bet par atkārtotu pārkāpumu var uzlikt 50 latu sodu.

Jau ziņots, ka Liepājā pirmo šādu plāksni marta sākumā pie sava nama piestiprināja Osipovs. Vēlāk viņa piemēram sekoja vēl citu māju īpašnieki, viņu vidū arī 10.Saeimas deputāts Valērijs Kravcovs ("Saskaņas centrs") un kāda daudzstāvu nama apsaimniekotājs.

Liepājas pašvaldības policija par to sastādījusi aktu, kas būs jāizvērtē Valsts valodas centram (VVC), kas par šo faktu jau sācis administratīvo lietvedību.

Biedrība "Dzimtā valoda" ierosināja tautas nobalsošanas sarīkošanu, lai krievu valodai Latvijā piešķirtu valsts valodas statusu. Referendumā vēlētāji to neatbalstīja.

"Dzimtās valodas" pārstāvis iepriekš paskaidroja, ka tādējādi aizsāksies akcija, kuras mērķis ir panākt, lai tajās pilsētās, kurās daudz iedzīvotāju referendumā atbalstīja valsts valodas statusa piešķiršanu krievu valodai, ielu nosaukumus turpmāk rakstītu divās valodās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!