“Mēs, radio KNZ radošais kolektīvs, vēlamies pateikt to, ko mums neļāva pateikt ēterā: mūsu un Jūsu kopīgais radio - KNZ ir miris,” sākas atklātā vēstule, kuru parakstījuši radio KNZ līdzšinējie veidotāji. Tālāk vēstulē tiek uzsvērts, ka pašreizējā radiofrekvenču dalīšanas un pārpirkšanas sistēma novedusi pie situācijas, kad “morāli piekrāpta Nacionālā radio un televīzijas padome, kas dala radiofrekvences”.
DELFI citē radio KNZ veidotāju vēstuli pilnībā:

Raidorganizācija ir atsavināta un līdzšinējā radio KNZ vietā meistaro kārtējais komercradio, ar uzdevumu kļūt par vienu no trim populārākajām radiostacijām, tādējādi cerot tuvoties savam prastam biznesa mērķim: arvien lielākai peļņai. Izsakām vissirsnīgāko pateicību mūsu klausītājiem - mēs zinām, ka jūs bijāt, un skaits nav svarīgs, jūs pierādījāt (un parādījāt), ka arī Latvijā ir savādāki cilvēki, ar mazliet citādāku pasaules uzskatu, mazliet savādākām vērtībām un citu muzikālo gaumi, kura nevadās tikai no tirgus konjuktūras. Paldies!

Nregulēts, arhaisks kapitālisms ar "brīvo tirgu" Latvijā atkal uzvarējis. Mēs neanalizēsim darījuma tiesības pārdot "nerentablo" raidorganizāciju un pārpircējiem izveidot "rentablu" biznesa uzņēmumu. Tomēr uzskatām, strādājot pie esošās programmas, ieguldot noteiktus līdzekļus un orientējoties uz izvēlēto mērķauditoriju, arī radio KNZ varēja kļūt par pilntiesīgu tirgus dalībnieku.

Viss liecina par to, ka radio KNZ raidorganizācijas kontrolpakete iegādāta tikai ar spekulatīvu mērķi - tāpēc, lai vēlāk iespēju raidīt frekvencē pārdotu. Jau pagājušā gada beigās presē un Internetā parādījās ziņas par to, ka ir zināmi gan KNZ pārdevēji, gan pircēji.

Mums nākas secināt, ka ir vismaz morāli piekrāptas (ja nepastāv slepenas vienošanās jeb korupcija) vismaz četras puses:
1) Nacionālā Radio un Televīzijas padome, jo tā raidvilni piešķīra studentu radio (ar noteiktu formātu - nekomerciālā mūzika), nevis citam projektam;
2) Radio KNZ radošais kolektīvs, kas netika brīdināts par gaidāmajām pārmaiņām (starp citu, tas tā arī nav izdarīts līdz šim), un mums netika dotas pat pēdējā vārda tiesības.
3) Latvijas Universitāte un, patiesībā, arī visi Latvijas studenti, kuriem ar diezgan veiklām manipulācijām tika atņemtas noteikšanas un īpašuma tiesības šajā radio;
4) Latvijas sabiedrība: nacionālais īpašums - apraides atļauja frekvencē, kas piešķirta, faktiski kā dotācija – bez maksas, nepelnošam kultūras projektam ar pārpirkšanu – spekulatīvā ceļā – ir nonākusi biznesa ekonomisko grupējumu rokās – bez atlīdzības valsts budžetā.

Nobeigumā mēs vēlreiz vēlamies izteikt lielu nožēlu par notikušo - esam kļuvuši daudz nabagāki. KNZ vairumam no mums bija vienīgā radiostacija ko klausījāmies, un daudzi klausītāji ir teikuši to pašu: ar KNZ es vispār sāku klausīties radio. Tas ir viens no iemesliem, kas liek mums domāt, ka kaut kas ir padarīts.

Esam apņēmības pilni mēģināt īstenot jaunu radioprojektu, nāciet talkā!

Radio KNZ
programmas direktors Madars Štramdiers
Programmu vadītāji: Jānis Vuguls, Jānis Heinsbergs, Nora Rieksta, Uvis Lapsiņš, Martins Labāns, Ieva Miške,
Tehniskie darbinieki: Agnija Vēsma, Olivers Tarvids

Autorraidījumu vadītāji:
Raidījums – Renārs Ziverts
Dievišķās Balsis – Ivars Blūms
Salauztā Kafejnīca – Verners Biters
Hip Hop’s –Ģirts Rozentāls
Radioaktīvs – Jānis Gailītis
Šturmvilnis – Lauris Vorslovs, Reno Krauklis
Dabasskats – Uldis Zariņš, Edmunds Šūpulis, Andris Krūmiņš
Hardcore – Viesturs Irbe, Raimonds Gusarevs
Vibrafons – Dmitrijs Viļguta, Artūrs Jurkēvičs
Bitīt Matos – Jānis Daugavietis, Raimonds Lagimovs
Signāls – Toms Liniņš, Ivars Mednis, Ivars Zaļkalns
Modernā Popmūzika – Aleksis Hecbergs, Jānis Žilde
Kanāls – Jānis Kazulis

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!