Mazsalacā 9.decembrī seminārā "Lāču aizsardzības problēmas Latvijas - Igaunijas pierobežā" pierobežas iedzīvotājus un robežsargus apmācīs pareizai rīcībai, sastopoties ar lāci, informēja Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā.
Semināra dalībniekiem stāstīs par brūnā lāča izplatību un aizsardzību Igaunijas - Latvijas pierobežas teritorijā, kā arī par savvaļas dzīvnieku migrāciju pāri Igaunijas - Latvijas robežai un par izturēšanos, sastopoties ar lāci. Semināru vadīs Igaunijas Nigulas dabas rezervāta direktors Enns Vilbaste un viņa vietnieks Agu Levits.

Latvijā uzturas vairāki desmiti lāču, no kuriem četri līdz pieci īpatņi sastopami Ziemeļvidzemes biosfēras rezervāta teritorijā. Turpretī Igaunijā, Latvijas pierobežā, uzturas aptuveni 50 lāču un dzīvnieki nereti ieklīst arī Latvijas teritorijā, stāsta semināra rīkotāji.

Speciālisti norāda, ka, sastopoties ar lāci, jāsaglabā miers, nedrīkst izrādīt bailes un mukt prom. Tā kā lāči ir samērā bailīgi dzīvnieki, speciālisti iesaka "taisīt troksni" un panākt, ka aizmūk pats lācis. Lāčus nekādā gadījumā nevajagot mēģināt barot, jo dzīvnieki var sākt diedelēt pārtiku, kā arī apdraudēt pašu barotāju.

Seminārs notiks Pasaules vides fonda un ANO Attīstības programmas finansētā projekta "Bioloģiskās daudzveidības aizsardzība Ziemeļvidzemes biosfēras rezervātā" ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!