Foto: Publicitātes foto

No 25.līdz 28.jūlijam Rīga uzņems starptautisko mācību burukuģu un jahtu regati "The Tall Ships Races 2013", kuras ietvaros Rīgā ieradīsies vairāk nekā 100 burinieki un jahtas no 17 valstīm. Iepriekšējo reizi mūsu galvaspilsēta šo krāšņo pasākumu uzņēma pirms 10 gadiem – 2003.gadā.

Regates "Tall Ships Races" pirmsākums ir meklējams 1956.gadā, kad burāšanas aktīvisti secināja, ka burukuģi uz neatgriešanos ir piekāpušies modernajiem kuģiem. Tāpēc, godinot tos, sarīkoja regati no Anglijas uz Portugāli, kurā piedalījās pasaulē lielākie burinieki. Kopš tā laika regate viesojusies daudzās Eiropas un pasaules ostās. "The Tall Ships Races" organizē labdarības organizācija "Sail Training International", kas dibināta, lai dotu jauniešiem iespēju gūt burāšanas pieredzi. Tā kā regates uzdevums ir jauniešu apmācība un izglītošana burāšanā, obligāts ir noteikums, ka pusei katra kuģa komandas ir jābūt vecumā no 15 līdz 25 gadiem. 

Šogad regates ostas būs 4 pilsētās pie Baltijas jūras -  Orhusā, Dānijā, Helsinkos, Somijā, Rīgā un Ščecinā, Polijā. Posmi starp Orhusu un Helsinkiem un Rīgu un Ščecinu ir sacensību posmi, kuros kuģi sacentīsies par labāko rezultātu. Taču no Helsinkiem uz Rīgu komandas dodas kruīza posmā. Plānots, ka pirmie burinieki un jahtas ieradīsies mūsu galvaspilsētā jau 24.jūlijā.

Rīga ir sagatavojusi plašu pasākumu programmu visām četrām regates dienām, lai līdzās kuģu apskatei Latvijas iedzīvotājiem un viesiem piedāvātu dažādas izklaides iespējas.

Pasākumu norises vieta būs teritorija pie Rīgas pasažieru termināla un Eksporta iela, kur uz lielās skatuves uzstāsies pazīstami Latvijas mūziķi. Tāpat te būs atrakcijas un koncerti bērniem, darbosies kafejnīcas un restorāni, kā arī suvenīru un amatnieku tirdziņš.

Protams, centrālais regates notikums ir iespēja kāpt uz lielo A klases burinieku klājiem. Rīgā šādi burinieki būs 20, un visi būs pieejami apskatei bez maksas. Ceturtdien, 25.jūlijā, kuģi būs atvērti no plkst.12:00 - 20:00, bet piektdien un sestdien jau no plkst.10:00 - 20:00.

Visvairāk burinieku un jahtu Rīgā ieradīsies no Lielbritānijas, Polijas, Krievijas, Vācijas, Norvēģijas un Nīderlandes. Latviju regatē pārstāvēs C klases jahta Spaniel un D klases jahta Galaxy.

Iespaidīgs notikums regates laikā ir kuģu komandu parāde, kas Rīgā notiks 27.jūlijā. Ap 3000 kuģa komandu dalībnieki dosies gājienā cauri Vecrīgai uz Kongresu namu.

Regates Rīgas posms noslēgsies ar krāšņāko pasākumu - buru parādi. 28.jūlija rītā kuģi sāks ceļu pa Daugavu uz Rīgas Jūras līci, lai tālāk dotos uz nākamā sacensību posma starta vietu pie Ventspils.

"The Tall Ships Races 2013 Rīgas posmu organizē Rīgas Dome, Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs, Rīgas Brīvostas pārvalde un Latvijas Burāšanas mācību asociācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!