Foto: Publicitātes foto
Cilvēki internetā mēdz vieglprātīgi izturēties pret personisko datu aizsardzību un ir gatavi privātu, pat intīma rakstura informāciju atklāt pilnīgam svešiniekam. Apstiprinājumu tam guvusi Valsts policija, informatīvi izglītojošās drošības kampaņas "Nedalies ar svešinieku!" ietvaros realizējot eksperimentu sociālajā tīklā Facebook. Eksperimenta nolūkos tika izveidots Facebook viltus profils, kurā, uzdodoties par jaunu un simpātisku meiteni, nepilnu divu mēnešu laikā profils ieguva vairāk nekā 1600 draugus.

Pievilcīgā Jana Sila (viltus profils) vairāk nekā 500 nepazīstamiem cilvēkiem izsūtīja uzaicinājumus draudzēties, un vairāk nekā puse no viņiem – 291 Facebook lietotājs –, šo aicinājumu apstiprināja. Turklāt pats viltus profils saņēma 1270 draudzības uzaicinājumus. Jana Sila saņēma arī dažāda rakstura vēstules. Kopumā viņai uzrakstīja 185 vīrieši, no kuriem tikai četri centās noskaidrot, vai Jana viņiem ir pazīstama. Dāmas bija piesardzīgākas: no sievietēm Jana saņēma sešas vēstules, un piecās no tām autores vēlējās precizēt, vai tiešām ir pazīstamas dzīvē. Vienā vēstulē no vīrieša Janai tika piedāvāts veikt mājas uzkopšanas darbus, esot kailai. Tika saņemta arī iespaidīga intīmo bilžu kolekcija, kā arī aicinājums satikties ar precētu vīrieti.

Jāteic, ka eksperimenta nolūkos ne uz vienu no iepazīties gribētāju vēstulēm netika atbildēts. Tomēr redzamie rezultāti ļauj nojaust, cik patiesībā ievainojami varam būt, iesaistoties tamlīdzīgās sarakstēs. Interneta sniegtā brīvība ir brīnišķīgs resurss komunikācijas un kontaktu uzturēšanai, kamēr vien to pielietojam gudri. Ir svarīgi nepakļaut sevi riskam un nekļūt par kāda ļaunprāša mērķi.

Eksperimentā Valsts policija guva apstiprinājumu, ka cilvēki viegli uzticas svešiniekiem: sūta privātu informāciju nepārliecinoties, vai cilvēks, ar kuru notiek saziņa interneta vietnē, vispār ir tas, par ko uzdodas. Papildus veiktajam eksperimentam tika izveidoti vairāki video klipi, kuros apskatītas tipiskākās kibernoziegumu situācijas. Šim nolūkam tika radīts izdomāts tēls Imants Hakerovskis, kurš atklāja, cik nepasargāti var būt cilvēki interneta vietnēs.

Valsts policijas Kibernoziegumu apkarošanas nodaļas priekšnieks Dmitrijs Homenko uzsver – eksperiments parādīja, ka cilvēki nepievērš uzmanību savu datu drošībai internetā. "Jāteic, ka vīrieši sociālajos tīklos ir neapdomīgāki, uzķeroties uz skaistām bildēm un neiedziļinoties, kas ir otrpus ekrānam," atzīst D. Homenko. Viņš aicina virtuālajā vidē ievērot tos pašus principus, kurus ievērojam ikdienas dzīvē. "Nedalies ar informāciju un datiem, kurus nestāstītu svešiniekam uz ielas!" norāda D. Homenko.

Kampaņa tiek īstenota par ES Iekšējā drošības fonda projekta "Valsts policijas kapacitātes pilnveidošana ar augsto tehnoloģiju palīdzību izdarīto noziedzīgo nodarījumu prevencijā un apkarošanā" līdzekļiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!