8. jūnijā portālā Delfi: Arestē Sprūdu un Krūmu; apstiprina vēlēšanu rezultātus; Viļņa parādā PSRS
Arestē Sprūdu un Krūmu
Valsts policijas Ekonomisko noziegumu apkarošanas pārvalde trešdien
aizturējusi četras personas
par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem, kas izdarīti maksātnespējas procesos. Starp aizturētiem ir arī vieni no redzamākajiem maksātnespējas administratoriem Latvijā – Māris Sprūds un Ilmārs Krūms. Aģentūras LETA rīcībā esoša
informācija
liecina, ka pārējie divi aizturētie ir administrators Nauris Durevskis un finansists Jorens Raitums.


Policija šodien savos komentāros bija lakoniska, preses brīfingu noslēdzot pēc nepilnas minūtes, atrunājoties ar slepenību, kas nepieciešama izmeklēšanas veikšanai. Komentāru portālam "Delfi" neizdevās gūt arī no Sprūda un Krūma birojiem.


Pērn vēstīts, ka likvidējamās "Trasta komercbankas" administrators Krūms likvidācijas procesā gandrīz septiņus miljonus eiro iztērēja dažādiem līgumiem ar pakalpojumu sniedzējiem, turklāt liela daļa šo līdzekļu tika tieši Sprūdam. Pats Sprūds arī vairākkārt nonācis mediju uzmanībā. SIA "Dzimta sēta" maksātnespējas procesā Sprūdam maksātnespējas administrācija vairākas reizes prasīja paskaidrojumus un informāciju, arī saistībā ar naudas līdzekļu novirzīšanu no uzņēmuma bankas konta.
Apstiprina vēlēšanu rezultātus
Lai gan bažas par vēlēšanu norisi pēdējā brīdī
pauda
"Vienotības" deputāts Valdis Gavars, kuram šoreiz neizdevās atkārtoti iekļūt domē, kā arī virkne neapmierināto
atradās
Rēzeknē, Rīgas vēlēšanu komisija apstiprinājusi Rīgas pašvaldību vēlēšanu rezultātus. Līdz ar to vēlēšanu
rezultāti apstiprināti arī visā Latvijā
. Rezultātus vēl trīs darbadienas varēs apstrīdēt.


Tikmēr
Saldū sākusies cīņa par varu
. Pašvaldībā ievēlētas astoņas partijas no deviņām kandidējušām. Nu sešas no tām provēs gāzt līdzšinējo mēri Indru Rassu no Latvijas Reģionu apvienības. Pati mēre gan pārējo partiju mešanos uz vienu roku vērtē piesardzīgi un uzsver, ka apvienība ved "nopietnas sarunas" ar citiem domē iekļuvušajiem.
Viļņa parādā Maskavai
Krievijai nav pienākums Lietuvai atlīdzināt okupācijas radītos zaudējumus, bet
Viļņa Maskavai ir parādā 72 miljardus dolāru
(64 miljardi eiro) par PSRS laikiem, uzskata Krievijas vēstnieks Lietuvā Aleksandrs Udaļcovs.


Vēstnieks uzskata, ka okupācijas laikā Lietuva bija agrāra valsts ar "nelielu sociāli ekonomisko potenciālu", kas tika iznīcināts Otrā pasaules kara gados. Atrodoties PSRS sastāvā, Lietuvai radās iespēja lielos mērogos attīstīt savu tautsaimniecību, kas deva iespēju atjaunot karā sagrauto un radīt rūpniecību, ir pārliecināts diplomāts.


Savukārt Latvijā jau pagūts
izskaitļot
, ka PSRS budžeta ieguldījumi Latvijā 1960. – 1985. gadā (ieskaitot militāros izdevumus un Latvijas PSR budžeta dotāciju) bija 15,5 miljardi rubļu, savukārt ieņēmumi no Latvijas PSRS budžetā sasniedza 28,5 miljardus, tātad tīrā "peļņa" sasniedza 13 miljardus rubļu jeb 23% no visiem Latvijas teritorijā gūtajiem ieņēmumiem. Gan Latvijas vēstnieks Krievijā, gan ikkatrs interesents par Latvijas ekonomiku PSRS var lasīt grāmatā "Latvijas tautsaimniecības vēsture".
Vēl portālā Delfi:
Latvija no ātrākā interneta topa sestās vietas
noslīdējusi
uz 17. pozīciju. "Akamai" pētījumā uzsvērts, ka Latvija Eiropas valstu vidū piedzīvojusi straujāko kritumu. Internets Latvijā tomēr joprojām ir ātrākais Baltijas valstīs.


Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā pieņēma
strīdīgos grozījumus Kredītiestāžu likumā
, kas nosaka ierobežojumus kļūt par maksātnespējīgas bankas administratoru. Likuma izmaiņu redakcija nosaka, ka par kredītiestādes likvidatoru nevarēs kļūt gadījumā, ja likvidators pēdējo divu gadu laikā pirms iecelšanas dienas ir bijis pilnvarojuma līguma attiecībās ar likvidējamas kredītiestādes kreditoru tā tiesiskajās attiecībās ar likvidējamo kredītiestādi. Līdzīgs ierobežojums noteikts arī administratoriem kredītiestāžu maksātnespējas procesos.


Krievijas Liberāldemokrātiskās partijas deputāti Valsts domē iesnieguši likumprojektu pašreizējo Krievijas himnu
mainīt uz impērijas laika "Dievs, sargi Caru"
. "Lai gan pašreizējo himnu dziļi ciena daudzi Krievijas iedzīvotāji, tieši impērijas himna iemieso sevī lepnumu par varonīgām uzvarām un simbolizē diženu valsti ar diženu vēsturi," teikts likumprojektā. "Dievs, sargi Caru" bija Krievijas impērijas himna no 1833. līdz 1917. gadam.


Ziemeļkoreja ceturtdien no sava austrumu krasta
palaidusi vairākas spārnotās pretkuģu raķetes
, kuras pirms iekrišanas ūdenī tās nolidojušas aptuveni 200 kilometrus. Dienvidkorejas armijas paziņojumā norāda, ka raķešu palaišana, domājams, norāda uz Ziemeļkorejas vēlmi izrādīt savas spējas vērsties pret lieliem karakuģiem. Tas notiek pēc nesenām ASV un Dienvidkorejas militārajām mācībām, kurās piedalījās amerikāņu aviācijas bāzes kuģi.


Komponists Uģis Prauliņš īsi pirms savai 60. jubilejai veltītā koncerta
"Delfi Kultūrai" atzīst
, ka viņa vērtības nav mainījušās jau desmitiem gadu – jaunrade, nepakļaušanās radošuma ierobežojumiem, kā arī plašs redzesloks gan mūzikā, gan garīgajā dzīvē. "Primārajām domām jābūt tavai dabīgajai interesei par mūziku. Tam trakumam. Tev noņemtu visus rakstāmos nost, tev aizliegtu to darīt, bet vienalga tu visu laiku par to sapņotu," stāsta Prauliņš. Savukārt
šeit
lasi diskusiju par to, kā mūsdienu Latvijas sabiedrība uztver jēdzienus "taisnīgums" un "netaisnīgums".
Dienas versija:
"Ja pasaulē futbolu lepni dēvē par sporta karali, tad Latvijā mēs tam varam piestumt mugursomu pilnu ar lapām, nogrūst pa trepēm, ieslēgt skapītī un saukāt par nīkulīgu vasali,"
vērtē "Cehs.lv"
, mēģinot rast atbildi uz jautājumu, kāpēc Zemene joprojām ir spilgtākā persona Latvijas futbolā. "Latvijas līdzjutēji spēj sadalīt uzmanību – mums ir daudz elki, kam sekot un ko mēģināt iebalsot dažādās aptaujās. Varētu pat teikt, ka Latvijas fani ir vieglākie fani pasaulē, jo tik maza nācija meklēs katru salmiņu pie kā pieķerties, lai kliegtu "sāārauuu!!!" Bet futbolam tas nav izdevies."

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!