Foto: Shutterstock
Nodokļu reforma ir raisījusi papildu diskusijas par nodokļu izmaiņām, tostarp vairojot iedzīvotāju informētību par iespējām atgūt ienākumu nodokļu pārmaksu. Arī nodokļu iekasēšanas un atgriešanas statistika apliecina, ka cilvēki nodokļu jautājumos ir kļuvuši informētāki un daudz aktīvāk iesniedz gada ienākumu deklarācijas, lai palielinātu savus ieņēmumus, atgūstot pārmaksātos nodokļus. Tā, piemēram, 2018. gada pirmajos četros mēnešos no iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksāti jau 74,31 miljoni eiro, kas ir par 54,1% jeb 26,10 miljoniem eiro vairāk nekā pērn pirmajos četros mēnešos.

Tas ļauj secināt, ka diferencētais neapliekamais minimums, izmaiņas iedzīvotāju ienākuma nodokļa likmēs un citas nodokļus sistēmas izmaiņas, kas tika īstenotas šā gada sākumā, ir mudinājušas gan grāmatvežus, gan arī pašus iedzīvotājus vairāk interesēties un izmantot jaunās nodokļu sistēmas priekšrocības.

Lielu lomu te spēlē arī vienkārši lietojamā elektroniskās deklarēšanās sistēmas (EDS), ar kuras palīdzību ikviens var ļoti viegli aizpildīt un iesniegt gada ienākumu deklarāciju. Vēl tikai pirms dažiem gadiem, ja vēlējies noskaidrot informāciju par saviem nodokļiem, piemēram, cik daudz kopumā ir samaksāts un vai nav izveidojies parāds, nebija citas drošākas izvēles, kā klātienē apmeklēt kādu no Valsts ieņēmumu dienesta (VID) filiālēm. Līdzīgs ceļš bija mērojams, ja VID bija jāiesniedz kāds iesniegums vai gada deklarācija.

Šobrīd situācija ir kardināli mainījusies – visu būtiskāko ir iespējams ērti nokārtot ar EDS starpniecību, neatejot no sava datora. EDS lietotāju skaits ar katru gadu palielinās, lai arī vēl joprojām ir daļa iedzīvotāju, kuri dažādu iemeslu dēļ to vēl joprojām nav izmēģinājuši un paši sev apgrūtina dzīvi. EDS izmantošana ļauj ikvienam būtiski ietaupīt savu laiku, kā arī palīdz izglītoties nodokļu jautājumos. Ja esi EDS lietotājs, aiztaupīsi sev daudzus mulsuma un neērtības brīžus, izmisīgi meklējot kāda paziņas – grāmatveža vai jurista palīdzību, lai atrisinātu elementārus ar saviem nodokļu maksājumiem un atvieglojumiem saistītus jautājumus.

EDS – tava nodokļu internetbanka

EDS būtībā ir tava digitalizētā nodokļu internetbanka. Līdzīgi kā visas galvenās naudas lietas mūsdienās absolūtais vairākums cilvēku kārto, izmantojot vienu vai otru internetbanku, arī visus nodokļu jautājumus iespējams vienkopus pārvaldīt EDS. Viss, kas VID par tevi ir zināms saistībā ar iepriekš veikto nodokļu nomaksu vai plānotajiem maksājumiem nākotnē, ir redzams šeit – EDS, katram ieejot savā profilā. VID ļoti daudz ko aprēķina pašu cilvēku vietā, un dažkārt iepriekš aprēķinātais ir vienkārši jāapstiprina.

Kļūt par EDS lietotāju ikvienam ir iespējams, izmantojot kādu no valsts portāla www.latvija.lv piedāvātajām autentificēšanās iespējām – internetbanku, elektronisko identifikācijas karti (eID) vai eParakstu. Reģistrācijas brīdī tiek piešķirtas tiesības pārstāvēt sevi kā fizisku personu, kā arī jebkuru juridisku personu, kurā lietotājs pēc VID datiem ir amatpersona vai pilnvarotā persona. Ja neviena no pieminētajām trim autentifikācijas iespējām neder, VID personai piešķirs atsevišķu lietotāja vārdu un paroli EDS lietošanai.

Saņem savlaicīgi visus pienākušos nodokļu atvieglojumus

EDS lietotāji visiem nomaksātajiem nodokļiem var sekot līdzi sadaļā "Pārskati". Vēl viens bonuss, kļūstot par EDS lietotāju, ir algas nodokļu grāmatiņas pārvaldīšanas iespēja, kas šobrīd ir pieejama tikai elektroniskā formā. Regulāri aktualizējot informāciju savā algas nodokļu grāmatiņā, vienmēr laicīgi saņemsi visus pienākošos nodokļu atvieglojumus.

Tāpat būsi informēts par VID neapliekamā minimuma prognozi, kas parādās algas nodokļu grāmatiņas sadaļas ierakstā "Prognozētais neapliekamais minimums". Ja tur parādās "0", VID prognozēto neapliekamo minimumu darba devējs nepiemēros, bet ja parādās kāda cita vērtība – tā arī būs personai piemērojamais prognozētais mēneša neapliekamais minimums.

Iedzīvotājiem iespēja saņemt lielāku atalgojumu uzreiz

VID, pamatojoties uz tā rīcībā esošo informāciju, divas reizes gadā prognozē katram individuāli piemērojamo neapliekamā minimuma apmēru. Tas nepieciešams, jo ar šo gadu ir ieviesta iedzīvotāju ienākuma nodokļa (IIN) progresīvā likme un VID prognozētais neapliekamais minimums. Tādejādi iedzīvotājiem ir iespējams uzreiz saņemt lielāku atalgojumu, negaidot brīdi, kad tiek iesniegta gada ienākumu deklarācija, lai atgūtu nodokļos pārmaksāto naudu. Tomēr šīs izmaiņas, līdzīgi kā citās attīstītajās pasaules valstīs, iedzīvotājiem liek arī rūpīgāk sekot līdz savām finansēm un to plānošanai. Un to ir ļoti ērti izdarīt, ja cilvēks ir regulārs EDS lietotājs.

Nākotnē – automātiskā nodokļu atmaksa

Šobrīd Finanšu ministrija kopā ar VID strādā pie jauniem risinājumiem, kas atvieglotu gan nodokļu administrēšanu, gan arī padarītu vienkāršāku pārmaksāto nodokļu atmaksu. Ņemot vērā, ka lielākā iedzīvotāju ienākuma nodokļa atmaksas veidojas tieši no attaisnotajiem izdevumiem, viens no pamatuzdevumiem ir atrast vispiemērotāko veidu, kā nodrošināt pārmaksātā nodokļa automātisku atmaksu nodokļu maksātājiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!